SF-formand: Holger K. skabte SF's politiske platform

Skrevet af admin

30/03/2016

Mest læste i dag

SF's formand Pia Olsen Dyhr må onsdag indstille sig på, at det er sidste valgperiode, hvor hun kan trække på Holger K. Nielsens erfaring.

Den tidligere SF-formand og udenrigsminister i S-R-SF-regeringen har nemlig meddelt, at han ikke stiller op ved næste valg. Og han vil blive savnet - både som person og som politisk tænker, fastslår Pia Olsen Dyhr.

Hun roser Holger K. Nielsen for at have skabt den politiske platform, som partiet står på i dag:

- Han skrev en bog, der hedder "Frihed i fællesskab". Det synes jeg er at sætte spidsen på det venstreorienterede projekt. At man netop kan have fokus på individet, og at vi ikke alle sammen behøver at ligne hinanden. Det var ham, der skabte den platform, og den bygger vi videre på i dag.

- Han har taget den lange seje kamp for at placere SF som et venstrefløjsparti, som ikke kun tror på statsløsninger. Det er jeg glad for.

- Og så er han en udenrigspolitisk kæmpe. Det kommer dansk politik til at savne - ikke kun SF, siger Pia Olsen Dyhr.

Holger K. Nielsen var i en kort periode udenrigsminister for sit parti, inden SF under stor tumult forlod Thorning-regeringen i 2014 i forbindelse med sagen om salget af dele af Dong.

Mange vælgere husker måske bedre Holger K. Nielsens aftryk på udenrigspolitikken via sloganet "Holger og konen siger nej til unionen". Det var med til, at danskerne i 1992 stemte nej til Maastrichttraktaten, og at EF skulle udvikle sig til en union.

Efter det mest dramatiske danske nej til retningen i det europæiske samarbejde var SF-formanden en nøglefigur i udformningen af de fire forbehold, som fortsat sætter rammerne for den danske deltagelse i samarbejdet.

I dag vil sloganet nok mere præcist lyde "Holger og konen siger ja til unionen". SF var således et af de partier, som anbefalede danskerne at stemme ja til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning ved afstemningen i december sidste år.

- Der er nogen, der har forsøgt at give andre æren, men det er altså Holger K. Nielsen, som har trukket SF over i en EU-positiv retning. Det er helt afgørende.

- Hvis man vil løse internationale problemer, så gør man det ikke ved at vente på, at FN en dag kommer til at virke, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/