SF: Frosne æg- og sædceller skal ligestilles

Debatten om donation af æg og sæd er blusset op efter nyheden om, at danske kvinder på grund af den restriktive danske donorlovgivning tilbydes rejser med alt betalt til Spanien, hvis de vil donere ægceller.

SF tager afstand fra denne praksis, og ser gerne, at en del af den danske lovgivning ændres, og at de europæiske lande samarbejder om donorreglerne.

- Det er utroligt usmageligt at tilbyde charterrejser for at få fat i kvinders æg. Der er behov for, at man på europæisk plan arbejder på nogle fælles EU-regler, siger Özlem Cekic, sundhedsordfører for SF, til Ritzau.

- Det her er et ud af mange dilemmaer, der opstår, fordi de enkelte EU-lande har forskellige regler, og der opstår mange huller, som virksomheder udnytter, siger hun.

Hun mener ikke, at der skal ændres ved den økonomiske kompensation, som kvinder og mænd modtager for donation af æg og sæd. Til gengæld savner hun ligestilling, når det handler om opbevaring af æg- og sædceller.

- I Danmark er der en tidsbegrænsning på fem år for nedfrysning af æg, mens mænd kan nedfryse deres sæd uden tidsbegrænsning. Det, synes jeg, er dybt diskriminerende, siger Özlem Cekic.

Ud over at åbne for såkaldt krydsdonation har et flertal i Folketinget også hævet rammen for den kompensation, som kvindelige æg-donorer kan få.

Før kunne de få 500 kroner - ligesom mænd - men beløbet er for nylig blevet hævet til 2400 kroner med baggrund i den større ulempe og det ekstra tidsforbrug.

Özlem Cekic håber, at EU-landene kan finde fælles etiske retningslinjer og fælles regler for, hvor længe kvinders donoræg må nedfryses, sælges, og hvad beløbet for kompensation skal være.

- Vi er nødt til at starte et sted, og der er mange eksempler i historien på, at vi har kunnet finde fælles regler for selv svære ting, siger hun.

Det er sædbanken Cryos, der i frustration over ikke at kunne sælge ægceller i Danmark, har stiftet et internationalt selskab og skabt en ny donortrafik til og fra udlandet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip