SF-kendere: SF var nødt til at forlade regeringen

SF kunne ikke gøre andet.

Det mener journalist og kommentator Lars Olsen, efter SF torsdag meddelte, at de forlader regeringen. Men man kan ikke forstå den krise, der er i SF nu, uden at forstå krisen i hele regeringen, mener han.

- Jeg mener, at folketingsmedlem Karsten Hønge havde ret i, at SF's eksistens var truet. De er trådt ind i en regeringen, der fører en ualmindelig højredrejet politik i forhold til, hvad socialdemokratiske regeringer plejer at gøre.

- Senest illustreret ved salg af Dong-aktier til Goldman Sachs. Det er ikke kun nogle få ude på den yderste venstrefløj, der er imod, det er noget 70 til 80 procent af danskerne er imod, siger han.

Der er ingen tvivl om, at SF kommer ud i en svært tid, men der var ingen anden vej. Til gengæld har SF måske en chance nu, mener Lars Olsen.

- De er ude i en dyb krise, men jeg mener ikke, at man kan udelukke, at de kan komme igen på det her grundlag.

- Hvis de vælger en midtsøgende politiker som Pia Olsen Dyhr, der går ud som en relativ velfungerende minister, så kan de godt placere sig et sted mellem Enhedslisten og Socialdemokraterne.

- Det kan de, fordi de får frihed til at sige noget rigtig mange - også rigtig mange socialdemokrater - mener. SF vil på den måde kunne udfylde et tomrum, siger Lars Olsen.

Elisabet Svane, politisk kommentator på Fyens Stiftstidende kalder der overraskende, at SF forlader regeringen.

- Men efter det seneste døgns forløb må man nok sige, at det var uundgåeligt. Når folketingsgruppen ikke ville følge sin leder, så må man trække stikket.

- Annette Vilhelmsen prøvede hun i går (onsdag) på krisemødet ved at sætte hårdt mod hårdt. Hun vandt en kneben sejr i landsledelsen, men tabte altså i folketingsgruppen. Og så er der ingen vej udenom, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip