SF kræver tjek for fængsledes behandlingsdomme

Når en varetægtsfængslet møder op i et dansk arresthus, tjekker personalet ikke automatisk, om den indsatte tidligere er dømt til psykiatrisk behandling.

Dermed kan der gå lang tid, før den indsatte får den rette behandling, og derfor kræver SF's retsordfører, Karina Lorentzen, at arresthusene i fremtiden ændrer proceduren, når nye fanger kommer ind i systemet.

- Jeg er stærkt forundret over, at man ikke af sig selv undersøger, om varetægtsfængslede tidligere er dømt til psykiatrisk behandling. Det virker som et indlysende sted at starte, så de får den rette behandling, siger Karina Lorentzen til Ritzau.

- Vi må sikre, at der tjekkes for psykiatrisk behandling i fremtiden, og jeg forestiller mig, at vi laver en tjekliste for, hvad man undersøger, når folk kommer ind, så den indsatte kan få de rigtige tilbud, og så vi undgår ny kriminalitet, lyder det fra retsordføreren.

Et automatisk tjek for tidligere behandlingsdomme er også en anbefaling i en ny rapport fra Kriminalforsorgen, der viser, at ni ud af 10 indsatte i Vestre Fængsel har psykiatriske lidelser.

- Ved samtlige nyindsættelser bør den alment gældende praksis i fremtiden være, at det ved indsættelsen afdækkes, om den indsatte tidligere er idømt en psykiatrisk særforanstaltnings-dom, anbefaler rapporten.

Formålet er, at en tidligere dømt til behandling "skal undersøges af en psykiater for psykisk sygdom snarest muligt".

De mange varetægtsfængslede med psykiatriske lidelser er lidt af en "øjenåbner" for SF's retsordfører, som gerne vil diskutere hele Kriminalforsorgens indretning.

- Vi skal tage en diskussion, om vores system er skruet rigtigt sammen. I Sverige har de deciderede ADHD-fængsler, og selvom det er svært at diagnosticere, så er det afgørende, at vi behandler rigtigt, så vi undgår ny kriminalitet, siger Karina Lorentzen.

/ritzau/

Dagens Gossip