SF: Kvindelige flygtninge skal ud af køkkenet og i arbejde

Skrevet af admin

12/02/2016

Mest læste i dag

Hver anden flygtning skal i arbejde.

Det er Venstre-regeringens klare mål i forbindelse med trepartsforhandlingerne med arbejdsmarkedets parter.

Forhandlingerne gik i gang torsdag, men ifølge SF mangler regeringen at fokusere særligt på flygtningekvinderne.

Regeringen fejler ved at skære flygtningene over én kam, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- Vi synes, det er afgørende, at både kvinder og mænd bliver en del af det danske samfund, og vi må erkende, at der er flere kvinder, som kommer længere væk fra arbejdsmarkedet, hvis de kommer fra en baggrund, hvor de ikke har været i arbejde.

- Derfor skal der nogle særlige tiltag til. Det er afgørende i forhold til at få integrationen til at virke, men det er også afgørende i forhold til at sikre disse kvinders rettighed til at være selvstændige individer som alle andre i Danmark, siger Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

Blandt tiltagene fra SF er, at flygtningekvinder pålægges et uddannelseskrav for at kunne modtage kontanthjælp. Desuden skal kommunerne i højere grad hjælpe flygtningekvinderne til at forstå deres rolle på arbejdsmarkedet frem for i hjemmet.

- Jeg er enig med regeringen i, at flygtninge skal i arbejde, og at de skal det så hurtig som muligt. Der er selvfølgelig dem, som ikke kan på grund af traumer og sygdom, men generelt skal flygtninge hurtigt i arbejde.

- Vi må bare erkende, at det ikke altid er de samme værktøjer, som skal til for at få mænd og kvinder i arbejde.

- Kommer du fra en kultur, hvor du ikke er vant til at arbejde, så kræver det andre værktøjer, og vi vil gerne være med til at sikre, at regeringen holder fokus på det, siger SF-formanden.

Et af de andre tiltag, som SF forslår, er, at alle indvandrerkvinder, der ikke har prøvet at have et job før, får tilknyttet en mentor.

Det er meningen, at mentoren skal være med til at forklare udfordringerne ved det danske arbejdsmarkedet, og hvordan det fungerer.

- Vi må ikke gentage fejlene fra 1970'erne og 1980'erne, hvor indvandrerkvinderne endte med at være isolerede og hjemme sammen med børnene og dermed ikke en del af det danske samfund.

- Jeg vil ikke være med til at skabe parallelsamfund igen, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/