SF: Ledige skal kunne fravælge jobcentre

De over 150.000 ledige i Danmark skal selv kunne vælge, hvem der skal stå for deres jobformidling, kontrol og aktivering.

Jobcentrenes indsats er alt for dårlig og står ikke mål med det, som det koster at drive dem.

Det mener SF, og regeringspartiet lægger dermed op til et opgør med jobcentrene forud for reformen af beskæftigelsesindsatsen ifølge Berlingske.

- Vi må erkende, at jobcentrene ganske enkelt ikke fungerer godt nok. Vi får simpelthen ikke nok for pengene, siger partiets politiske ordfører, Jonas Dahl.

Forslaget vil forbedre de offentlige finanser med mellem en halv og en hel milliard kroner, mener SF.

Udregningen er baseret på en forventning om, at mange ledige vil fravælge jobcentrene til fordel for arbejdsløshedskasserne, som bedre vil kunne få de ledige tilbage på arbejdsmarkedet.

- Fordelen ved a-kasserne er, at de kender den lediges faglige kompetencer og i højere grad har interesse i at få de ledige i arbejde, siger Jonas Dahl til Berlingske.

A-kasserne har tidligere haft ansvaret for at skaffe ledige i arbejde. Men den opgave er nu overdraget til kommunerne og jobcentrene.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er heller ikke tilfreds med jobcentrenes indsats, som hun for nylig har kritiseret voldsomt. Ministeren tager godt imod forslaget fra SF.

- Jeg samler alle forslag op ligegyldigt, hvor de kommer fra. Jeg håber på et bredt flertal for en ny beskæftigelsesindsats, siger hun til avisen.

Venstre er også positiv over for udspillet, men foretrækker at overlade opgaven med at hjælpe ledige i arbejde til private aktører.

Beskæftigelsesreformen bliver en af de største dagsordener i den nye politiske sæson.

/ritzau/

Dagens Gossip