SF: Miljøministeren er for slap over for farlig kemi

Industrien bliver tilgodeset på bekostning af forbrugerne, når miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ikke vil bekæmpe de sundhedsskadelige og hormonforstyrrende fluorstoffer med et forbud, men i stedet laver en vejledende grænseværdi.

Det mener SF's miljø- og forbrugerordfører, Lisbeth Bech Poulsen, der kalder det pinligt og en alt for slap holdning fra ministeren.

- Der er så store konsekvenser for borgernes sundhed, og det er grotesk, at ministeren hellere vil beskytte industrien end borgerne, siger Lisbeth Bech Poulsen i en mail til Ritzau.

Hun hiver nu ministeren i samråd, efter at Eva Kjer Hansen har taget initiativ til en vejledende grænseværdi for mængden af stofferne i forbrugerprodukter.

Det er nemlig frivilligt for emballagefabrikanter at følge den endnu ikke fastsatte grænseværdi, der ifølge ministeren vil være meget lav. Et fuldkomment forbud vil Kjer Hansen vente med, til en fælles EU-løsning er på plads.

- De her stoffer er farlige for vores sundhed. Andre europæiske lande er gået foran med forbud, og det er pinligt, at ministeren ikke kommer på banen, så forbrugerne kan være trygge i forhold til de produkter, vi omgiver os med hver dag, siger Lisbeth Bech Poulsen.

- Derfor indkalder jeg hende til samråd for at høre, hvorfor industriens forhold skal gå forud for borgernes sundhed, siger hun.

Forbrugerrådet Tænk Kemi, der beskæftiger sig med kemikalier i forbrugerprodukter, anbefaler et forbud mod de skadelige stoffer, der blandt andet optræder i bagepapir, madpapir og pizzabakker og vandrer fra emballagen over i maden.

Stofferne gør emballagen vand- og fedtafvisende.

Forskning fra Odense Børnekohorte og Syddansk Universitet viser, at stofferne er et af to kemikalier, der øger risikoen for abort helt op til 16 gange.

Yderligere har forskere slået fast, at stofferne forringer sædkvaliteten og kan få vacciner til børn til at virke dårligere.

/ritzau/

Dagens Gossip