SF ønsker særlig exitplan for medlemmer af indvandrerbander

»Vi har overset, at den nuværende strategi ikke er så anvendelig, når det handler om de etniske unge. For at få dem til at forlade banderne skal der noget andet og mere til. Vi må nuancere vores opfattelse af, hvad exitprogrammerne skal handle om,« siger hun.

Unge kriminelle, som måske har løsere tilknytning end den hårde kerne, skal have hjælp i deres nærmiljø, mener Karina Lorentzen Dehnhardt. Mere konkret foreslår hun i en kronik i dagens Berlingske en strategi med tre punkter:­

Forældrene til bandemedlemmer skal have mere støtte og vejledning, kommunerne skal etablere forskellige typer socialøkonomiske virksomheder, hvor de ungen kan få et midlertidigt job, og indvandrere, som vil ud af bandemiljøet, skal tilbydes forløb, som giver dem kompetencer, der forbereder dem til uddannelse eller job.

Tidligere exitstrategier har været meget målrettet de personer, der har været i fare, når de forlod miljøet, men unge bandemedlemmer har brug for deres lokalområde og for dem er det ikke en løsning at blive flyttet til en anden kommune, mener Karina Lorentzen Dehnhardt.

Siden den borgerlige regering for mere end to år siden lancerede deres exitstrategi, har kun omkring 20 personer fra rocker- og bandemiljøet gennemført det særlige udslusningsprogram, viser tal fra Rigspolitiet. Til sammenligning er der i øjeblikket registeret omkring 1.600 personer på listen over rocker- og bandemedlemmer.

Ifølge politiinspektør Michael Ask, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), er den nuværende exitstrategi ganske rigtigt primært målrettet det hårdkogte rocker- og bandemiljø. Det er blandt andet også derfor, at der er så relativt få personer, der har gennemført exitprogrammet, siger han, da det kun er et fåtal af rocker- og bandemedlemmerne, som overhovedet har lyst til at vinke farvel til miljøet.

»Det er svært at få de mest hårdkogte ud. Vi skal selvfølgelig stadig have et tilbud til netop dem, men det er fornuftigt, at arbejde mere bredt med exitstrategier, så de også virker præventivt mod for eksempel yngre bandemedlemmer,« siger Michael Ask og tilføjer, at den slags metoder allerede bruges i kommuner som København, Gladsaxe og Aarhus.

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K), ser positivt på at udvikle exitprogrammerne, og SFs forslag »lyder ganske fornuftigt,« mener han.

»Kommuner og politi kan allerede gøre en hel del af det, SF foreslår, hvis de vil, men der ligger en opgave hos især justits- og socialministeren i at holde bandestrategien levende og hele tiden sørge for at gøre kommunerne opmærksomme på initiativer, der virker i andre kommuner,« siger han.

Også Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), mener, at exitprogrammerne bør udbygges, men han advarer imod, at skelne mellem »danskere« og »indvandrere« – målgruppen er først og fremmest »kriminelle«, og man »skal ikke belønnes med en plads i en socialøkonomisk virksomhed, fordi man har været med i en bande,« siger han.

Det var i går ikke muligt for Berlingske at tale med justitsminister Morgen Bødskov (S). Tidligere har han dog sagt, at der er behov for at »finpudse« den nuværende exitstrategi.

Dagens Gossip