SF og Enhedslisten vil straffe skattesvindlere

Skrevet af admin

04/04/2016

Dagens topnyheder

SF og Enhedslisten vil straffe Nordea og Jyske Bank, hvis de har hjulpet rige danskere med skattesvindel gennem selskabet Mossack Fonseca i Panama. Det beskrev DR i "Det store skattelæk", som bygger på et massivt læk til mange internationale medier.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, kræver skattetransaktioner til Panama stoppet, og at banker, som er medskyldige i skattesnyd, skal betale tabt skatteindtægt.

Rune Lund ser gerne, at banker, revisorer og advokater straffes som i 90'ernes sager om selskabstømmere.

- Min klare forventning er, at man kan følge lovgivningen fra de tidligere selskabstømmersager og dermed pålægge bankerne at samle regningen op for den skatteunddragelse, de har medvirket til, siger Rune Lund i en pressemeddelelse.

Ifølge Rune Lund tyder Nationalbankens tal på, at knap 130 milliarder kroner, som kunne beskattes i Danmark, er i skattely.

SF's finansordfører, Jonas Dahl, vil også straffe skyldige banker og revisorer.

- Hvis Nordea og Jyske Bank har medvirket til at snyde det offentlige for mange millioner kroner, så er det klart, at det offentlige bør stoppe samarbejdet med de to banker øjeblikkeligt, siger Jonas Dahl i en pressemeddelelse.

Han mener, at der er en stor gråzone i skattelovgivningen, så danskere måske lovligt kan spekulere igennem Panama.

- Jeg mener, at Skat bør gennemgå det lækkede materiale med en lup, for det her er simpelthen så vigtigt, at det kræver dansk, såvel som global handling, siger Jonas Dahl.

Enhedslisten kalder skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd. Han skal forklare, om han vil sagsøge personer, selskaber og banker for skattesnyd.

- Beskatning af de milliarder af kroner, der findes i skattely, kunne bruges til bedre sygehuse, mere forskning og billigere offentlig transport, siger Rune Lund.

I alt 109 medier fra 76 lande, herunder Politiken og DR, har gennemgået de mange lækkede dokumenter fra Mossack Fonseca. Lækagen indeholder e-mails, diverse virksomhedsdokumenter og fuldmagter.

/ritzau/