SF og R om kystbyggeri: Unik dansk natur vil forsvinde

Skrevet af admin

23/11/2015

Dagens topnyheder

Byggerier i vandkanten vil lægge en dæmper på turismen og ødelægge den frie danske natur.

Det er de bekymringer, der vækkes hos både SF og Radikale i lyset af den vækstpakke, som regeringen fremlægger mandag, der skal give mulighed for at bygge i kystområderne.

Pia Olsen Dyhr, SF's formand, frygter, at vækstplanen vil ødelægge noget helt unikt, som den danske natur kan byde på.

- I Danmark kan alle danskere gå rundt langs alle vores kyster, og det er helt unikt. Det vil regeringen nu hindre ved at gøre det muligt at bygge hoteller, så vi får kystlinjer som i Tyrkiet og Spanien.

- Jeg tror desværre, at vækstplanen vil være med til at ødelægge turismen. Noget af det, der har tiltrukket mange turister, er nemlig vores unikke natur og kystlinjer, siger hun.

Som det er i dag, kan man ifølge planloven ikke bare bygge løs ved de danske strande og kyster. Hvis der skal sættes en bænk op eller bygges et hotel, kræver det tilladelse fra myndighederne, og de forbud vil regeringen nu til livs.

Regeringens mere liberale tilgang til kystbyggeri vækker harme hos De Radikales miljøordfører, Ida Auken.

- Det danske landskab med åbne, frie kyster vil forsvinde over en årrække, mener Ida Auken.

Ligesom Pia Olsen Dyhr forventer Ida Auken heller ikke, at hotelbyggerier på stranden vil få turisterne til at valfarte til landet.

- Det landskab, vi kender, som har tiltrukket masser af turister, sætter regeringen under angreb. Der er allerede i dag muligheder for at placere hoteller ved kysterne, der skal bare kunne argumenteres fornuftigt for dem, siger Ida Auken.

Også SF's formand er enig i, at der skal være visse muligheder for byggeri. Men regeringens vækstpakke er at gå for vidt, mener hun.

- Det er fint med sandkasser og bænke, og det er allerede muligt, hvis man søger om dispensation. Det, regeringen gør nu, er at tillade store bebyggelser langs strandene, hvilket er et stort indgreb mod de kyster, som vi normalt opfatter som allemandseje, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/