SF om læren fra Afghanistan: Send ikke landstyrker i krig

Skrevet af admin

14/11/2014

Dagens topnyheder

Det er for kostbart og besværligt at udsende danske landstyrker, som ender i klemme mellem lokale krigsherrer og interesser. Det viser de dyrekøbte danske erfaringer fra Afghanistan, hvor 43 danske soldater er omkommet i løbet af den 13 år lange indsats, som blev afsluttet i sommer.

Det siger SF's forhenværende udenrigsminister, Holger K. Nielsen, som nu er partiets udenrigsordfører.

- Vi skal ikke ud i verden og føre krig på den måde i mange år fremover. Det har efter min mening været en fiasko både i Irak og Afghanistan. Derfor er man ikke på jorden i den seneste militære operation (F-16-fly i Irak, red.) efter de meget dyrekøbte erfaringer i Afghanistan, siger han.

- Det er meget, meget sjældent, at man kan opnå noget gennem militære operationer. Det viser erfaringen fra ikke mindst Afghanistan. Men det kan lade sig gøre. Jeg mener, at det er lykkedes ved (USA's) seneste luftoperation i (Kobani) i Irak, siger Holger K. Nielsen.

SF støtter som Folketingets brede flertal en "erfaringsopsamling" om Afghanistan. Den skal tjekke indsatsen ud fra et politisk, militært og bistandsmæssigt synspunkt, men vurderer ikke de enkelte militære operationer eller beslutningen om at gå i krig.

- Hovedproblemet er, at vi har vidst for lidt. Vi har ikke vidst, hvem der var ven eller fjende. Vi er kommet i klemme mellem alle de interesser, som vi ikke har forstået ret meget af, erkender Holger K. Nielsen.

Han henviser til kraftig kritik af indsatsen i Afghanistan fra den britiske efterretningsofficer, Mike Martin. Denne var i tre år udsendt til Helmand-provinsen, hvor britiske og danske soldater kæmpede sammen. Mike Martin taler pashto og kender de lokale pashtun-klaners kultur.

Den danske kaptajn Mads Silberg, der også kæmpede i Helmand-provinsen, har også kritiseret indsatsen og efterlyst en undersøgelse.

- Det kan give mening, hvis man kan støtte lokale boots on the ground (landstyrker, red.) som i Irak, eller stoppe Isil (et andet navn for Islamisk Stat, red.), som amerikanerne gjorde ved Kobani, siger Holger K. Nielsen.

/ritzau/