SF-profil i opgør med regeringens politik

»Danskerne valgte en ny regering i 2011, fordi de ønskede en ny dagsorden. Halvandet år efter befinder venstrefløjen sig i en værdimæssig krise. Ikke kun SF, men hele venstrefløjen,« skriver Özlem Cekic i en kronik, som Berlingske bringer onsdag.

Hun mener, at tiden nu er inde til, at både S og SF udfordrer præmisserne om øget arbejdsudbud, længere arbejdstid og lavere offentlig vækst og i stedet taler åbent om millionærskat og nye boligskatter.

»En af årsagerne til venstrefløjens krise er, at der råder nogle grundpræmisser for debatten, som vi har glemt at være kritiske overfor,« skriver Özlem Cekic.

Efter regeringsskiftet forsøgte flere medlemmer af Socialdemokraterne og SF at forklare rækken af politiske løftebrud med, at de to partier ikke alene råder over 90 mandater. Men den forklaring køber Cekic ikke.

»Jeg synes, det er en lidt for bekvem løsning at skubbe alt ansvaret over på de Radikale,« skriver Cekic.

Hendes opråb kommer få dage før SFs vigtige landsmøde. Her vil Cekics argumenter formentlig blive mødt med anerkendelse fra store dele af baglandet, men også i folketingsgruppen er der røster, som et stykke hen ad vejen bakker op om Cekics synspunkter.

»Jeg er enig i, at der som udgangspunkt ikke er noget, der hedder nødvendighedens politik. Der er politiske prioriteringer. Jeg synes, man skal gøre op med, at ens valg er »nødvendige«,« siger finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) og fortsætter:

»Vi kan være meget bedre til at italesætte, hvad venstrefløjen skal. Der var engang en norsk minister, der sagde, at venstrefløjen bliver målt på idealerne, og højrefløjen bliver målt på resultaterne. Det tror jeg, at der er noget rigtigt i,« siger hun.

Også i fagbevægelsen vinder Cekic gehør.

»Vi er mange, der er trætte af at høre, at regeringen træffer de »nødvendige valg«, ellers går det hele bankerot. Det passer jo ikke,« siger Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF.

Ikke alle SFere modtager dog Özlem Cekics kronik med klapsalver. Handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) mener ikke, at der er behov for en ny politisk fortælling.

»I SF er vi meget åbne om, hvilke visioner og mål vi har. Der er ingen tvivl om, at SFs store projekt er at skabe frihed for det enkelte menneske i et fællesskab. Det har vi sådan set været åbne om, før vi gik i regering, og det arbejder vi for hver eneste dag i regeringen, så jeg synes ikke, at der er behov for at revidere det projekt. Det er sådan set et ret godt venstreorienteret projekt,« siger Pia Olsen Dyhr.

SF-formand Annette Vilhelmsen (SF) ønsker ikke at kommentere Özlem Cekics kronik, mens politisk ordfører Jonas Dahl (SF) mener, at Cekic bør forklare sig på det førstkommende møde i SFs folketingsgruppe.

»Det er ikke til diskussion, om Danmark har et stort underskud på den offentlige balance. Det kan man se ved at slå op i Danmarks Statistik. Det forventer jeg også, at Özlem har en forståelse for. Jeg synes, det havde været fint, hvis Özlem havde gjort sig den ulejlighed at rundsende sin kronik på forhånd. Jeg forventer, at hun fortæller folketingsgruppen, hvad det er, hun mener,« siger Jonas Dahl.

Så sent som tirsdag slog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fast, at regeringen – trods elendige meningsmålinger – gør, hvad den finder nødvendigt for at bringe landet ud af krisen. Men Cekic efterlyser konkrete visioner herfra.

»Jeg ved ikke, om regeringstoppen har de forkerte visioner. Jeg synes, at vi på venstrefløjen er nødsaget til at definere nogle visioner, hvor vi ikke køber de borgerliges grundlæggende præmisser, men i stedet stopper op og træffer nogle bevidste valg,« siger Cekic.

Spørgsmål: Regeringens vækstplan handler især om privat vækst. Mener du, at offentlig vækst er lige så godt?

»Ja. Jeg synes, at det er underligt, at man favoriserer det private og mener, at det skulle være bedre end offentlig vækst.«

Spørgsmål: Du er uenig i, at vi får et bedre samfund, hvis danskerne arbejder mere. Hvorfor?

»Jeg sætter spørgsmålstegn ved den grundlæggende præmis om, at vi alle skal arbejde mere, og at vi mangler arbejdskraft. Dansk Arbejdsgiverforening har en stor interesse i at presse lønningerne, for så kan de sælge deres varer billigere. Vi har en halv million danskere, der står uden for arbejdsmarkedet, og som lider af angst, depression og stress. Dette effektivitetsræs gør, at mange falder fra.«

Spørgsmål: Men er der råd til det?

»Jamen, det er altid et spørgsmål om valg. Der er altid et politisk valg.«

Spørgsmål: Du efterlyser en vision, men er din egen formand, Annette Vilhelmsen, selv kommet med én?

»Jeg synes faktisk, at hun har klaret det godt ud fra de rammer, hun har. Annette har overtaget et projekt, der er rigtig, rigtig svært.«

Spørgsmål: Men er Vilhelmsen den leder, der kan trække SF ud af tillidskrisen og nå de mål, som du beskriver?

»Jeg synes, at hun er stærk nok som politisk leder til at få SF ud af tillidskrisen. Vi har i den grad behov for at få et forum, hvor vi kan diskutere de her ting. Et sted, hvor man godt kan tage en visionær debat samtidig med, at man bakker op om regeringsgrundlaget. Det rum er Annette i stand til at skabe.«

Spørgsmål: Ville det ikke være lettere, hvis SF stod uden for regeringen?

»Jeg synes ikke, at der er en modsætning mellem at sidde i en regering og samtidig tegne de store visionære linjer.«

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip