SF-profil kalder Søvndals projekt »en gøgeunge«

Det skriver landsledelsesmedlem og tidligere folketingsmedlem Trine Pertou Mach (SF) i et debatindlæg i magasinet Ræson.

»Når udvandringen af dem, som i pressen bliver kaldt »børnebanden« eller »arbejderisterne«, samtidig er en styrkelse af SF, så er det fordi, at deres politiske projekt i bund og grund var en gøgeunge i SF. Et fænomen, der dominerede SFs politiske linje i årene op til sidste folketingsvalg og frem til formandsvalget i oktober sidste år. Denne periode har været meget tæt på at udviske SFs politiske DNA,« skriver Trine Pertou Mach.

Dermed kommer hun også med en solid stikpille til tidligere formand Villy Søvndal (SF), der førte den såkaldte »børnebande« langt frem i SFs geledder og blandt andet gjorde Astrid Krag (SF) og Thor Möger Pedersen til ministre.

Den gode periode under Villy Søvndal var ifølge Trine Pertou Mach en boble, der måtte sprænge, og SF må nu til at genskabe partiets politiske profil.

»Hvis vi skal op igen, skal SFs politiske DNA tegnes op; en kælderkold vurdering er, at det vil vise sig en fordel, at »børnebanden« ikke længere er en del af holdet,« skriver hun.

Det første skridt i opgøret med den tidligere kurs i SF blev ifølge Trine Pertou Mach taget ved partiets formandsvalg, hvor Annette Vilhelmsen (SF) i oktober vandt en sikker sejr over sundhedsminister Astrid Krag.

Hun mener dog fortsat, at SF står over for store udfordringer, som blandt andet skyldes regeringssamarbejdet med Socialdemokraterne og de Radikale.

»Det er jo aldrig sjovt at skulle gennemføre politiske reformer, der rammer hårdt hos dem, der ikke har meget i forvejen, reformer som man ikke er enig i. Det er en - til tider meget høj - pris ved at have magten og være den venstreorienterede kraft i den regering, der skal lede Danmark gennem en omfattende krise. SF har hele tiden - også med dem, der nu har forladt SF - arbejdet hårdt på de indre linjer for at trække regeringen mod venstre. Det er en vigtig berettigelse for SF i regeringen,« skriver Trine Pertou Mach.

Foruden Jesper Petersen, Mattias Tesfaye og Emilie Turunen har tidligere folketingsmedlem Nanna Westerby og tidligere landsledelsesmedlem Kasper Bjering Jensen samt en række byrådsmedlemmer ligeledes forladt SF.

Dagens Gossip