SF rækker forgæves efter en million socialister

»For mig er socialisme at sikre frie mennesker i stærke fællesskaber og sikre et stærkt velfærdssamfund. Vi lever i et land med tryghed og tillid til skoler, retsvæsen, politi, sundhedsvæsen og har et socialt sikkerhedsnet. Det er kernen for mig,« siger Annette Vilhelmsen.

SF-formanden er en ud af 1.072.920 danskere, der opfatter sig selv som socialister. I en ny undersøgelse gennemført for Ugebrevet A4 af analysebureauet YouGov blandt et repræsentativt udsnit af danskerne erklærer 29 procent af danskerne, at de opfatter sig selv som socialister.

Omregnet betyder det, at der i Danmark lige nu er helt præcist 1.072.920 vælgere mellem 18 og 74 år, der i større eller mindre grad opfatter sig selv som socialister.

I det lys burde det være en sand folkefest for SF-formanden, når hun i den kommende weekend holder landsmøde i SF. Med godt en million socialister i ryggen, regeringsmagten lige ved hånden og en ny formandstitel burde det være, hvad man på moderne dansk kalder en ’walk over for Annette Vilhelmsen, når hun skal tale til flere hundrede delegerede i Falkonercentret på Frederiksberg.

Men landsmødet står i skyggen af SF’s historiske vælgerkrise, hvor partiet i en række meningsmålinger ligger faretruende tæt på spærregrænsen med tre og fire procent af vælgerne. Kun en brøkdel af de vælgere, der opfatter sig selv som socialister, i dag ville sætte kryds ved det, der ellers skulle være socialisternes folkeparti.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at det er op ad bakke. jeg håber selvfølgelig, at vi igen kan få flere socialister til at bakke op om os. De behøver ikke være politisk aktive, men kan blande sig i debatten og give udtryk for deres holdninger. Vi arbejder også på at få folks opbakning til et solidarisk velfærdssamfund, og når langt over en million danskere er socialister, er der jo bred tilslutning til solidaritet og velfærd. Det er jeg glad for, lige som jeg generelt er glad for, ligesom jeg generelt er glad for, at danskerne vil tage ansvar,« siger hun.

Vælgerne oplever, at SF på ganske kort tid er svinget markant til højre og ind mod midten, konstaterer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Han mener, at SFs krise på mange måder er identisk med den krise, som Socialdemokraterne står i.

»Grundlæggende oplever vælgerne ikke selv, at de har flyttet deres holdninger siden seneste folketingsvalg, men de oplever af SF og Socialdemokraterne har flyttet sig, og det er forklaringen på den vælgerkrise, som begge partier står i. Regeringspartierne gik til valg på velfærd frem for skattelettelser, men vælgerne oplever ikke, at de får den venstreorienterede vare, som de stemte på,« siger Rune Stubager.

BNB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip