SF: Regering misbruger EU i kamp mod omstridt energiafgift

Det er ikke korrekt, at EU-Kommissionen har underkendt den danske energiafgift PSO, som det ind imellem fremstilles i medierne.

Derimod har EU-systemet sagt, at afgiften, som trækkes over elregningen, er traktatstridig, fordi den også pålægges udenlandske selskaber. Uden at de vel at mærke nyder godt af støtten til grøn omstilling i Danmark.

Regeringen ser det som en bunden opgave, men ifølge EU-parlamentariker Margrete Auken (SF) er der tale om, at regeringen misbruger EU.

- Danmark kan sagtens fortsætte med PSO-løsningen. Man kan for eksempel følge det tyske eksempel og åbne for, at udenlandske selskaber kan få adgang til danske udbud af vedvarende energi, siger hun i en kommentar.

Løsningen fra regeringen er at hæve bundskatten og beskære danskernes personfradrag fra 2017 til 2021, for at finansiere det hul som opstår, når afgiften skrottes inden udgangen af året.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har understreget, at regeringen arbejder for at gøre regningen til skatteborgerne så lille som mulig.

Margrete Auken er ikke bleg for at rette kritikken direkte mod klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

- Klimaministerens ideologiske kamp mod vedvarende energi i Danmark er udelukkende en dansk dagsorden. Det er frækt at bruge EU som undskyldning her.

- Ministeren skal stoppe sin kamp mod PSO-støtten, så Danmark også fremover kan finansiere sin grønne omstilling, siger hun.

PSO-afgiften betales i dag over elregningen af borgere og virksomheder og finansierer den grønne omstilling. Men Danmark skal finde en løsning på problemet inden udgangen af i år ifølge EU.

Planen er, at bundskatten hæves løbende fra 2017 til 2021, så den til sidst vil være hævet med 0,31 procentpoint.

Samtidig vil regeringen i samme periode løbende beskære danskernes såkaldte personfradrag, så det til sidst vil være 1100 kroner mindre om året.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har tidligere slået fast, at Danmark aldrig er blevet bedt om at fjerne PSO-afgiften.

/ritzau/

Dagens Gossip