SF skærper linjen over for omdiskuteret offentlighedslov

Kritikken af offentlighedsloven, der blandt andet vil etablere et fortroligt rum mellem magthavere og embedsmænd, som offentligheden ikke kan få indsigt i, har haglet ned fra talerstolen under SF-landsmødet, der i weekenden er blevet afholdt i København, og søndag vedtog landsmødet så, at SF vil arbejde for at fjerne de dele af offentlighedsloven, »som indskrænker demokratiet«.

Formuleringen bliver en del af landsmødeudtalelsen på trods af, at et enigt redaktionsudvalg, der blandt andet bestod af SF-formand Annette Vilhelmsen (SF), havde indstillet, at man smed formuleringen i skraldespanden.

Tidligere folketingsmedlem Karsten Hønge, der stod bag forslaget om den skærpede linje, håber, at SF nu vil arbejde for, at lovgivningsprocessen bliver sat på pause.

»Hvis landets justitsminister ikke er i stand til at forklare, hvorfor der er brug for loven, så synes jeg helt ærligt, vi alle sammen lige må standse op og sige til hinanden: Skulle vi lige diskutere det igen,« siger han.

»Jeg kan godt se, at det kan blive ubekvemt for vores partiledelse, og jeg kan da godt følge, at det kan være træls for vores ministre nu at skulle vende tilbage til kollegaerne i regeringen og bede om en timeout, men er det ikke til fordel for os alle sammen?«

Annette Vilhelmsen tager landsmødets beslutning »til efterretning«, men hun har svært ved at se, at man på nuværende tidspunkt skulle kunne ændre loven.

»Jeg kan ikke her og nu se, hvordan vi skulle kunne gå ind og ændre i et forslag, der har været fremlagt,« siger Annette Vilhelmsen, der ikke er parat til at sætte lovgivningen på pause.

»Jeg har lyttet til den debat, der har været, og jeg tager en demokratisk beslutning til efterretning, men jeg har også lige brug for at finde ud af, hvad der ligger i den her tekst, der er vedtaget,« siger hun.

Heller ikke politisk ordfører Jonas Dahl (SF) eller retsordfører Karina Lorentzen (SF) ser for sig, at man kan ændre loven.

»Så vidt jeg kan se, kan vi ikke bare ændre det lovforslag, der ligger, her og nu. Det er førstebehandlet, det er en del af en politisk aftale, og det er ret langt fremme i processen,« siger hun.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), der er en af de største kritikere af offentlighedsloven, glæder sig over SFernes beslutning.

Hun håber, det betyder, at SF nu vil lægge pres på regeringen.

»Jeg synes, det er helt fantastisk og rigtig flot af SFs medlemmer, at de har sat foden ned over for offentlighedsloven,« siger hun.

»Jeg tror sådan set, at der er dele af regeringen, som havde håbet, at det her ville være for teknisk og kompliceret for almindelige mennesker, men nu ser vi faktisk det stik modsatte: At der er rigtig stor interesse for en lovgivning, der i sidste ende kommer til at mørklægge dele af magtens maskinrum.«

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov (S).

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip