SF-toppen får sine næstformænd på plads

Skrevet af admin

02/03/2014

Dagens topnyheder

Posten som næstformand for SF har de seneste år flere gange været i centrum for opgør mellem SF-toppen og baglandet.

Søndag skulle posterne igen besættes efter SF's ekstraordinære landsmøde i Kolding. Valget faldt som ventet på Tonni Hansen fra Langeland og Signe Munk fra Viborg, der bliver betragtet som den nye partiledelses foretrukne kandidater.

Dermed har SF's formand, Pia Olsen Dyhr, fået hele sit hold på plads til partiets svære kamp for at vinde vælgerne og medlemmerne tilbage efter den turbulente tid i regeringen. Og formanden er tilfreds:

- SF's landsledelse har valgt to dygtige næstformand. Tonni Hansen og Signe Munk. Fagforeningsmanden og kommunalpolitikeren. Tillykke, skriver Pia Olsen Dyhr på sin Twitter-profil.

Det bliver således et comeback for den tidligere næstformand i SF og formand for 3F Sydfyn og LO Sydfyn, Tonni Hansen, der også er nummer to på partiets liste til EU-parlamentsvalget.

Han har tidligere siddet 17 år i byrådet i Rudkøbing Kommune, heraf de otte som viceborgmester.

23-årige Signe Munk har en baggrund som byrådsmedlem i Viborg Kommune. Hun genopstillede ikke ved det seneste kommunalvalg.

De to afløser henholdsvis Peter Westermann, der trak sig i protest mod det delvise salg af Dong, og Mette Touborg, som skuffet valgte at gå, da Annette Vilhelmsen gik af som formand og trak SF ud af regeringen oven på Dong-sagen.

Dermed er næstformandsposterne endnu en gang blevet et symbol på de voldsomme interne opgør i SF i tiden som regeringsparti.

Under Villy Søvndal var der også et bittert opgør om næstformandsposten, da Søvndal og SF-toppen fik Mattias Tesfaye valgt ind på bekostning af den i baglandet populære Meta Fuglsang. Hun forlod grædende landsmødet i 2012, da hun mistede posten.

SF's landsledelse valgte dengang at pege på Mattias Tesfaye og Mette Touborg som nye næstformænd i SF, selvom Meta Fuglsang fik flest stemmer blandt de delegerede.

Og mens Lejre-borgmesteren Touborg fortsat er en markant stemme i SF, har Tesfaye forladt partiet og er nu folketingskandidat for Socialdemokraterne.

De to nye næstformænd ser dog for første gang i længere tid ud til både at have opbakning i baglandet og i SF-toppen.

Tonni Hansen blev således topscorer med 128 stemmer, da de omkring 500 delegerede skulle vælge medlemmerne af SF's magtfulde landsledelse.

Også Signe Munk fik et pænt valg med 98 stemmer.

/ritzau/