SF: Trist at psykisk syge går glip af hurtig behandling

Skrevet af admin

07/06/2015

Dagens topnyheder

Faldende ventetider i psykiatrien findes kun på papiret. For selvom psykisk syge har fået løfter om hurtig udredning - og hurtigt kommer i kontakt med psykiatrien - trækker behandlingen ofte i langdrag.

Sådan lyder det i hvert fald fra både psykisk syge, pårørende og professionelle inden for psykiatrien, skriver Jyllands-Posten søndag.

Og det er under al kritik, mener SF.

- Det er enormt bekymrende, at man meget kreativt ude på afdelingerne i regionerne laver nogle systemer, så man kan pynte på ventelisterne. Det er fuldstændigt uacceptabelt, siger Özlem Cekic, psykiatriordfører for SF, til Ritzau.

Ventetiden på den første kontakt til psykiatrien er faldet til under en måned, og dermed er udredningsretten på 30 dage, der træder i kraft 1. september 2015, opfyldt.

Men efter den første samtale går der ofte lang tid, inden behandlingen fortsætter, fortæller psykisk syge og professionelle fra psykiatrien i Jyllands-Posten.

- Hvis man ønsker, at mennesker skal udredes hurtigere, så kræver det de nødvendige hænder og det nødvendige personale til at kunne se mennesker med sindslidelser, siger Özlem Cekic.

Hun peger på, at der er brug for flere sygeplejersker, læger og psykologer i psykiatrien.

- Og hvis der mangler personale på de psykiatriske afdelinger, er det klart, at der findes kreative løsninger for at pynte på ventelisterne, siger Özlem Cekic.

- Hvis børn, unge og voksne skal udredes hurtigere, så kræver det, at der er et sted, de kan henvende sig, når de får de første symptomer.

Tilbage i 2013 blev udredningsgarantien vedtaget af regeringen og Danske Regioner, men der fulgte ikke penge med til at føre den ud i livet.

- Dengang sagde Danske Regioner med Carl Holst i spidsen, at man havde ikke behov for ekstra midler, siger Özlem Cekic.

Hun mener ikke, at regeringen har formået at sidestille behandlingen af psykiske og fysiske sygdomme, selvom det var en del af baggrunden for udredningsgarantien.

- Vi har fra SF's side sagt at, vi vil have flere midler til psykiatrien. Vi vil have gratis psykologhjælp til unge, og vi vil have langt flere udgående teams, som kan hjælpe folk i tide, så de ikke bliver dårlige i mellemtiden, siger Özlem Cekic.

/ritzau/