SF vælger ny formand til marts

SF vælger ny formand på et ekstraordinært landsmøde den første weekend i marts (1.-2. marts). Det siger SF's næstformand, Mette Touborg (SF), efter et møde landsledelsen.

Kandidaterne bliver offentliggjort den 14. februar. Torsdag er der endnu ikke nogen, der har meldt sig som kandidater til formandsposten.

- Det må være den enkelte, der vender det med sig selv. Det er en stor beslutning at tage. Jeg har ikke nogen bud på en kandidat lige nu, siger Mette Touborg.

Både afgående miljøminister Ida Auken (SF), forhenværende politisk ordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF), næstformand Mette Touborg (SF), sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) og udenrigsordfører Trine Pertou Mach (SF) har meddelt, at de ikke stiller op til posten.

Inden mødet ville hverken afgående skatteminister Jonas Dahl (SF) eller afgående transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) dog afvise, at de går efter at blive formand.

De to er blevet udpeget som de mest sandsynlig kandidater.

- Vi har brug for en, der kan tegne en politisk profil, og lede et parti, som lige nu er i en situation, hvor enigheden bestemt kunne være større, siger Mette Touborg.

- Så det kommer til at kræve både villighed til at lytte, og til at skære igennem når det er nødvendigt, siger hun.

Onsdag aften trak flere folketingspolitikerne sig i protest, efter et knebent flertal i landsledelsen havde vedtaget at bakke op om salg af Dong.

Den følgende formiddag meddelte Annette Vilhelmsen (SF), at hun trækker sig som formand, og at partiet går ud af regeringen.

- Der er vist ikke nogen af os, der har sovet særlig meget de sidste døgn, siger Mette Touborg.

- Men på trods af de åbenlyse uenigheder, der har været i går og i dag, kommer vi alle sammen, og vi taler ordentlig til hinanden. Vi har et ønske om et stærkt SF, men der ligger et arbejde foran os, det er åbenlyst, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip