SF: Vi må fjerne barriererne så der fødes flere børn

Danske kvinder føder rekordfå børn, og derfor skal der hurtigst muligt nedsættes et tværministerielt udvalg, der kan komme med klare anbefalinger, så kurven igen kan gå opad. I dag går den kun nedad.

Det siger sundhedsordfører Özlem Cekic (SF), der nu vil henvende sig til sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

- Vi ved allerede meget, så der skal ikke laves endnu en rapport, der kan samle støv. Derimod skal der nedsættes en gruppe fra de forskellige ministerier og en række fagfolk, der kan give klare anbefalinger, der kan være med til at ændre udviklingen, siger hun.

Alle gode idéer er velkomne, siger sundhedsminister Nick Hækkerup.

- Jeg er klar til at lytte til alle idéer, men tallene i sig selv er ikke så alarmerende, at der er grund til at råbe vagt i gevær. Det er ikke et mål i sig selv, at der skal fødes flere børn, men jeg vil gerne arbejde for, at det er godt at være børnefamilie i Danmark, siger han.

Han forventer, at når de store årgange bliver klar til at få børn, vil børnetallet stige igen.

Tirsdag viser nye tal fra Danmarks Statistik, at fertiliteten i Danmark er rekordlav. Fra 2012 til 2013 faldt den samlede fertilitet i Danmark fra 1,73 børn per kvinde til 1,67. Det betyder, at fertiliteten er på sit laveste niveau i 24 år.

Samtidig betyder de 55.873 fødsler i 2013, at sidste års årgang er den mindste siden 1986.

Analytikere har peget på små årgange i forældre-alderen og den økonomiske krise som årsagerne til de lave rekorder.

Samtidig stiller unge i dag høje krav om tryghed, før de stifter eller udvider familien. Uddannelsen skal være afsluttet, lønnen skal være fast, og ejerboligens børneværelse stå klar.

Nedgangen i fertiliteten fra 2010 til sidste år er på 11 procent, og så stort et fald er ikke set siden begyndelsen af 1980'erne.

Ifølge tallene fra Danmarks Statistik var fertiliteten højest i Vestjylland og mindst i København.

/ritzau/

Dagens Gossip