SF vil have tjek af abortturisme

Det er uacceptabelt, at danske kvinder er involveret i abortturisme.

Det siger SF's sundhedsordfører Jonas Dahl, som nu åbner for at stramme lovgivningen, hvis det er muligt.

Udmeldingen kommer, efter at DR har beskrevet, at danske kvinder kan få en skanning af deres barns køn allerede fra graviditetsuge 14. Det udnytter enkelte til at tage til Sverige for at få fjernet barnet, hvis de er utilfredse med kønnet.

I Sverige er der nemlig fri abort frem til uge 18.

- Jeg er rystet over, at nogle forældre kan finde på at få en abort, alene fordi de enten ikke vil have en dreng eller en pige, siger Jonas Dahl.

Han mener, at det bør overvejes, om man kan ændre reglerne for de såkaldte kønsskanninger, så de først foretages efter uge 18 i Danmark.

- Nu må vi undersøge, hvor stort problemet er, og om det overhovedet er muligt at foretage en lovændring eller en lovstramning, siger Jonas Dahl.

Abortturisme finder sted fra Danmark hvert år, skriver dr.dk

Af samme årsag valgte indehaveren af den private graviditets-skanningsklinik "Lille Københavner", Robert Kinnerfelt sidste år at stoppe med at tilbyde de tidlige kønsskanninger fra 14. uge.

- Vi har oplevet, at mennesker, der havde været ved kønsskanning hos os i 14. uge, efterfølgende har fået fjernet barnet i Sverige, hvor der er fri abort indtil uge 18, siger han til dr.dk.

I Danmark skal gravide kvinder søge om abort hos Abortrådet, hvis de ønsker en abort efter den danske abortgrænse på 12 uger.

Rådet oplever også hvert år danske kvinder, som tager til Sverige for at få en fri abort, efter de har fundet ud af at, de ventede et "forkert" køn.

Jonas Dahl kalder oplysninger stærkt bekymrende.

- Jeg kan have forståelse for, at man får foretaget en abort, hvis der er tale om alvorlig sygdom. Men det er er uacceptabelt, at man får foretaget en abort på grund af barnets køn, siger han.

Hvis en dansk kvinde er gravid, så bliver det registret hos egen læge, og det kan måske give mulighed for at undersøge problemets omfang:

- Hvis kvinden ikke længere er gravid, så bør lægen vide det. Og så må det være muligt at finde ud af, om hun har fået foretaget en abort i det danske sundhedsvæsen. Det er en af de ting, vi må spørge myndighederne om, siger Jonas Dahl.

 

Dagens Gossip