SF vil have udlevering af sundhedsdata kulegravet

Skrevet af admin

31/03/2015

Dagens topnyheder

Sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) vil have sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til at komme med en kulegravning, så man får overblik over, hvem der har søgt og fået udleveret sundhedsdata om danskerne de seneste 10-15 år.

Det sker i forlængelse af kritik fra læger og sundhedsjurister af, at millioner af private og ikke-anonymiserede oplysninger om danskernes helbred og sygdomme udleveres til forskere på sygehuse og universiteter, men også til private virksomheder og patientforeninger.

Det sker, uden at patienterne får noget at vide.

- Det er også vigtigt at kende økonomien. Disse data er guld værd, og principper forsvinder let, når økonomien styrer.

- Min oplevelse er, at det her har udviklet sig til en bombastisk industri. Private firmaer vil gerne have fat i de her data, og også staten kan tjene penge på det, siger Özlem Cekic til Ritzau.

Hun mener ikke, der er ordentligt styr på de store mængder sundhedsdata.

- Vi er et af verdens dygtigste lande til indsamling af data. Men det stiller høje krav til håndteringen, hvis vi skal bevare borgernes tillid.

- Jeg oplever ikke, at der er styr på det, heller ikke i Sundhedsministeriet. Jeg mener, der skal være én offentlig myndighed, som har ansvaret for alle data på sundhedsområdet, siger Özlem Cekic.

Også Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener, at det nuværende system truer fortroligheden mellem patient og læge.

- Tilliden mellem patent og læge skal bibeholdes, så man ikke sidder og holder noget tilbage eller lyver af frygt for, at oplysningerne senere skal flyde ud til andre personer.

- Man kan godt sige til lægen, at man ikke vil dele sine data. Men det er de færreste klar over og bliver heller ikke oplyst om, siger hun til Ritzau.

Hun frygter ikke, at det vil gå ud over forskningen, at man gør mere ud af at få patientens samtykke, før man videregiver oplysninger.

- Jeg tror, de fleste vil sige ja. Men det vil give muligheden for at tage forbehold for oplysninger, man ikke ønsker delt med andre, siger hun.

/ritzau/