SF vil ligestille fysisk og psykisk syge for milliarder

Skrevet af admin

10/06/2015

Dagens topnyheder

En brækket arm eller et knækket sind.

Begge diagnoser bør være lette at få hjælp til, men det er ikke tilfældet i dag, mener SF, der i nyt udspil kræver bedre indsats for mennesker med sindslidelser.

- SF vil ligestille psykisk og fysisk syge, skriver partiets sundheds- og psykiatriordfører, Özlem Cekic i en mail til Ritzau og uddyber:

- Vi er kommet langt med indsatsen i løbet af de seneste tre år. Men der er stadig grupper, som bliver overset og ikke får den hjælp og behandling, de har brug for.

Özlem Cekic peger på, at der de senere år er blevet indført udredningsgaranti, tilført flere midler til området og vedtaget en ny psykiatrilov med flere rettigheder til patienterne. Derudover glæder hun sig over målet om at halvere brugen af tvang.

Alligevel er der ifølge hende behov for at gå et skridt videre, og SF er parat til at afsætte to milliarder til formålet.

- Både Socialdemokraterne og Venstre har fremlagt sundhedsudspil, hvor de igen har glemt psykiatrien, siger Cekic og tilføjer:

- SF vil nedsætte brugerbetalingen på psykologhjælp, så flere kan få hurtig hjælp, inden de bliver så syge, at de skal ind i det psykiatriske system. Det er ikke bare bedst for den enkelte men også for samfundsøkonomien. Og vi vil desuden sikre de grupper, der i dag risikerer at falde mellem to stole.

Hun peger på, at mennesker uden uddannelse har markant større risiko for dårligt mental helbred end dem med lange uddannelser. Derudover siger hun, at flere unge oplever, at de har dårligt mentalt helbred.

Konkret vil SF bruge de to milliarder kroner frem til 2020.

Pengene skal gå til at tilbyde gratis psykologhjælp til unge mellem 15 og 25 år. Også børn med ikke-psykotiske lidelser skal hjælpes. Derudover skal unge med spiseforstyrrelser og psykisk syge misbrugere i fokus.

Yderligere foreslår partiet et forbud mod langvarige bæltefikseringer, ligesom der generelt skal være mindre brug af tvang i psykiatrien.

/ritzau/