SFer kritiserer akutlægeordning: Jeg får ondt i maven

Skrevet af admin

29/12/2013

Dagens topnyheder

Fra nytår skal københavnerne ringe 1813, hvis de får brug for lægehjælp uden for deres egen læges åbningstid.

Men selvom der kun er få dage til, at ordningen træder i kraft, er der stadig vagter, der mangler at blive besat.

Det skaber utryghed om ordningen, mener Jannie Hjerpe (SF), der sidder i regionsrådet i Region Hovedstad og har haft som mærkesag at bevare den nuværende lægevagt.

- Når der tydeligvis er ledige vagter, og regionen samtidig melder ud, at de har styr på det, skaber det usikkerhed hos både patienter og personale, siger hun

- Jeg får i hvert fald ondt i maven over, hvad der sker 1. januar, siger politikeren, der selv er læge, og som er gået imod sit eget parti i spørgsmålet om den nye ordning.

For få dage siden udsendte et vikarbureau en mail, hvor de blandt andet udbyder ledige vagter hver dag i januar, samt 10 vagter den 1. januar.

- De bliver ved med at sige, at der er styr på det, og samtidig bliver der sendt mails ud, hvor der tydeligvis er ledige vagter, siger Jannie Hjerpe og fortsætter:

- Jeg synes, det ville klæde dem, hvis de gik ud og sagde, at der er et problem med at få dækket vagterne.

Freddy Lippert, direktør for Region Hovedstads præhospitale virksomhed, bekræfter, at der primært i starten af måneden og i nattetimerne er ledige vagter.

- Men vi har læger og sygeplejersker på alle funktioner og på alle dage fra starten. I vores planlægning har vi forsøgt at være på den sikre side, så vi skal nok klare os med dem, vi har på vagt, siger han.

De praktiserende lægers organisation, PLO, opfordrer læger til at boykotte ordningen, og Freddy Lippert mener, at det er de læger, der kritiserer ordningen, som skaber usikkerhed.

- Kritikken skifter fra dag til dag og har for eksempel været, at det var sygeplejersker, der skulle betjene telefonerne, siger han.

- Men det er jo en stor omvæltning for den gamle lægevagt, det er nok det, der er lidt svært at acceptere, fortsætter han.

Tidligere har det været de praktiserende læger, der drev lægevagten. Fra nytår har Region Hovedstad besluttet at tage over.

/ritzau/