SFO-priser: Pædagoger frygter for jobbet

Børn helt ned til seks-syvårsalderen risikerer at miste kammeratskabet og de pædagogiske tilbud, som de kommunale skolefritidsordninger (SFO) tilbyder.

Advarslen kommer fra Bupl, som frygter, at kommunernes dyre takster kombineret med den nye skolereform kan få mange forældre til at melde børnene ud.

- Vi er glade for mange elementer i skolereformen, men vi er bekymrede for, at de høje priser i SFO'erne kan få forældrene til at kigge ned i pengepungen og tage deres børn ud, siger faglig sekretær Allan Baumann til Ritzau.

Skolereformen træder i kraft næste år og vil betyde, at børnene har fri fra skole senere, og hvorfor så betale så forholdsvis mange penge for et tilbud, som kun benyttes få timer dagligt.

- Nogen forældre vil meget skarpere end i dag vurdere, om de vil betale for tilbuddet, siger Allan Baumann.

Han mener, at især børn fra hjem med få ressourcer er i risiko for at ryge ud af SFO'erne og i stedet blive overladt til sig selv.

- Og det er netop de børn, som har det største behov, fordi dårlig økonomi ofte hænger sammen med andre problemer i familien, siger Allan Baumann.

En opgørelse i Jyllands-Posten viser, at prisen for at få passet et barn i SFO er strammet år for år. Således er forældrenes andel af udgifterne for en steget fra 45 til 56 procent fra 2007 til 2012.

I 11 kommuner er forældreandelen nu over 75 procent.

Og selv om timerne i SFO'en bliver færre med den nye skolereform, vil næstformand i KL Erik Fabrin (V) ikke love lavere priser næste år.

Derfor foreslår Enhedslisten, at der ligesom i børnehaver og vuggestuer indføres et loft over forældrebetalingen.

- Det er mærkeligt, at vi har et prisloft på nogen former for pasning, mens det ikke findes på andre. Desværre betyder det, at SFO'erne er blevet den knap, som kommunerne for alvor kan skrue på, siger gruppeformand Per Clausen.

/ritzau/

Dagens Gossip