SF's Holger K. vil stoppe aktivistisk udenrigspolitik

Danmark skal droppe sin aktivistiske udenrigspolitik. Vi skal ikke føre krige i fjerne lande som Irak og Afghanistan med USA og Storbritannien. Vi skal stoppe den transatlantiske linje, som skal tækkes USA og satse på større samarbejde i EU.

Sådan siger Holger K. Nielsen (SF), som var udenrigsminister i knap to måneder, før SF i januar 2014 forlod S-R-SF-regeringen.

- For mig er det helt afgørende, om vi er bedst tjent med at være en krigernation. Vi har brugt mange ressourcer på militære eventyr rundt i verden. Kunne vi ikke have givet et bidrag til verden på andre måder? siger Holger K. Nielsen.

Ambassadør Peter Taksøe-Jensen skal granske dansk udenrigspolitik for at skabe en sammenhængende dansk udenrigs-, sikkerheds-, forsvars- og handelspolitik. Holger K. Nielsen så gerne flere eksperter fra universiteter og udlandet bag opgaven.

Spørgsmål: - Den aktivistiske udenrigspolitik under tidligere statsminister Poul Nyrup (S) og tidligere statsminister Anders Fogh (V) gav ifølge iagttagere større dansk indflydelse i USA?

- Vi skal ikke føre udenrigspolitik for at få kredit i Washington. Vi skal definere vore egne interesser. Det transatlantiske samarbejde betones for meget, siger Holger K. Nielsen.

Han vil styrke det danske territorialforsvar efter Ruslands okkupation af Krim-halvøen. Pengene må tages fra den aktivistiske udenrigspolitik, mener Holger K. Nielsen.

- Har vi ressourcer til altid at være først, når man skal til Irak og Libyen? spørger han.

Flygtningekrisen i EU er en stor udfordring, når Ungarn, Østrig, Tyskland, Slovakiet og Holland lukker grænser, siger Holger K. Nielsen.

- Det er langt vigtigere at få et europæisk engagement end et transatlantisk. Dansk udenrigspolitik skal være meget fokuseret på Europa blandt andet for at håndtere flygtningekrisen, siger Holger K. Nielsen.

/ritzau/

Dagens Gossip