SF's regeringsexit: Landsledelsen står bag Vilhelmsen

SF's tidligere formand, Annette Vilhelmsen, havde intet andet valg, end at trække partiet ud af regeringen som følge af den interne uenighed om salget af dele af energigiganten Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Det konkluderer partiets magtfulde landsledelse i den politiske beretning forud for det ekstraordinære landsmøde i begyndelsen af marts, hvor Pia Olsen Dyhr officielt sætter sig på formandsstolen i det kriseramte parti.

Den politiske beretning blev diskuteret bag lukkede døre på et møde mandag aften, men er nu tilgængelig på partiets hjemmeside.

Beretningen kommer på mange måder til at stå som det officielle gravskift over regeringsdeltagelsen, og i disse dage handler meget i SF om, hvem der har skylden for det kuldsejlede regeringsprojekt.

På den ene fløj mener man, at kritikerne af salget af dele af Dong entydigt bærer skylden, mens man på den anden fløj mener, at Dong-salget blot var en af alt for mange kameler, man skulle sluge som en del af regeringen.

Af beretningen fremgår det, at selvom et flertal i landsledelsen bakkede op om salget på et møde, så var det uro i folketingsgruppen, der førte til regeringsfarvellet dagen efter.

Blandt andet blev det diskuteret, om de enkelte medlemmer kunne bryde partilinjen i sagen.

- Det stod efter to møder ikke klart, om alle faktisk ville stemme for aftalen. Med det bagtæppe havde SF's formand ikke noget reelt valg.

- En regering kan ikke stemme sine egne forslag ned. Og en formand for et regeringsparti kan ikke gå til en afgørende afstemning uden at vide, hvordan den vil falde ud.

- Derfor måtte SF træde ud af regeringen, og derfor valgte Annette Vilhelmsen at meddele sin afgang som formand, står der.

/ritzau/

Dagens Gossip