SF's retsordfører: Ingen strid i SF om åbenhed

Skrevet af admin

02/12/2013

Dagens topnyheder

SF's ministre er ikke på kollisionskurs med SF's bagland, som på forårets landsmøde vedtog at "arbejde for at fjerne de dele af offentlighedsloven, som indskrænker demokratiet", når regeringen udelukker 58 statslige selskaber fra offentlighedsloven?

Det fastslår SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

Offentlighedsloven øger aktindsigten i kommuner og regioner, men der er en undtagelse for offentligt ejede selskaber, påpeger hun.

- Jeg bakker fuldt op om SF's landsmøde, som også ønskede mere åbenhed om offentlighed i forvaltningen. Men der er ikke noget nyt i dette. Det stod i bemærkningerne til lovforslaget, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Offentlighedskommissionen, som arbejdede længe med sagen, anbefalede direkte, at der skulle være en undtagelse, når det handler om konkurrenceudsatte offentligt ejede virksomheder.

Trine Pertou Mach, som sidder i SF's landsledelse, vil ikke kommentere sagen.

- Det har jeg bestemt ingen kommentarer til, siger hun.

SF's landsledelsesmedlem Poul Overlund-Sørensen anbefaler, at regeringen ikke fuldstændig fjerner aktindsigten fra selskaberne, men kun undtager områder, hvor selskaberne konkurrerer.

- Det er præcis min pointe: Man kan sagtens åbne - også i de selskaber - og samtidig respektere, at dele af det er konkurrencespørgsmål. Virksomheder som TV2, DSB og Danske Spil har en offentlig interesse, som ligger ud over det konkurrencemæssige, siger han.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har før lagt vægt på, at man kan kigge offentligt ejede virksomheder i kortene.

- Der er overhovedet intet misforhold mellem det, jeg har sagt, og så det faktum, at der er selskaber, der bliver udtaget også efter den nye offentlighedslov, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

/ritzau/