Sharapovas forbudte stof øger atleters udholdenhed

Skrevet af admin

08/03/2016

Dagens topnyheder

Meldonium. For et døgn siden havde de færreste hørt om dette stof, som er blevet forbudt i idrætsverdenen.

Men med tennisstjernen Maria Sharapovas indrømmelse af brugen af dette på et pressemøde mandag aften, er stoffet blevet et stort samtaleemne tirsdag.

Sharapova hævder at have brugt det i årevis i sygdomsøjemed, men det har samtidig en præstationsfremmende effekt for atleter, oplyser Anti Doping Danmark.

- Medicinen er udviklet til syge mennesker, men bruger man det som raskt menneske, som nogle udøvere tilsyneladende gør, kan det øge udholdenheden, siger kommunikationsansvarlig i Anti Doping Danmark, Kim Højgaard Ravn.

- Man kan simpelthen arbejde i længere tid. Meldonium kan også give en bedre kulhydratøkonomi. Man kan altså bedre udnytte det sukker, man får ind i kroppen - man kan køre længere på literen simpelthen.

- Endelig kan det give hurtigere restitution, som kan være meget relevant for mange topatleter. Når man skal præstere fysisk, er det relevant i mange sportssammenhænge, fortæller Kim Højgaard Ravn.

Stoffet er først kommet på den forbudte liste fra 2016, og siden er en lang række udøvere blevet testet positive.

I Anti Doping Danmark glæder man sig over, at man blandt danske udøvere ikke har fundet eksempler på brug af meldonium.

- Alle atleter skulle være orienteret, og det er den enkeltes ansvar at orientere sig i forhold til regler og retningslinjer herunder også hvilke stoffer, der er på dopinglisten og dermed er forbudte.

- I Danmark gør vi alt, vi kan, for at orientere atleter om ændringer til dopinglisten. Vi orienterer alle specialforbund, informerer på hjemmesiden, og udøvere og andre kan hente en app ned på sin telefon, som kan sende push-notifikationer, når medicin ændrer status, fortæller Kim Højgaard Ravn.

Han fortæller, at antidopingorganisationen Wada har haft stoffet på sin monitoreringsliste.

Det skyldes, at Wada i en undersøgelse konstaterede, at flere udøvere har benyttet meldonium, mens stoffet stadig var lovligt, og at de ikke alle har brugt det sygdomsrelateret, men i præstationsfremmende øjemed.

Kim Højgaard Ravn påpeger, at der er en naturlig årsag til, at stoffet først fra 2016 er blevet ulovligt.

- Der er altid en forsinkelse, fra man konstaterer huller i systemet i form af nye stoffer eller metoder, til man forholder sig til det og eventuelt forbyder det.

- Det er et våbenkapløb om, at nogle afsøger muligheder for at snyde systemet, og der vil altid være lidt forsinkelse, inden man kan sætte effektivt ind over for dem, siger han.

Udøvere, der testes positiv for brug af meldonium, kan risikere udelukkelse i op til fire år.

/ritzau/