Shiamuslimer får valglussing i Kuwait

Valgresultaterne viser ligeledes en betydelig stigning i valgdeltagelsen sammenlignet med det seneste valg i december sidste år, hvis resultat blev underkendt af forfatningsdomstolen i sidste måned. Mens shiamuslimerne vandt hele 17 pladser i parlamentet i december, måtte de i denne omgang nøjes med blot otte ud af de i alt 50 pladser i parlamentet. Shiamuslimerne udgør omkring 30 procent af Kuwaits befolkning.

De liberale, som ikke havde nogle pladser i det forrige parlament, vandt ved lørdagens valg tre pladser. Samtidig øgede de sunnimuslimske ekstremister deres tilstedeværelse i parlamentet fra fem til syv pladser, mens blot to kvinder kom ind i varmen mod tre ved sidste valg.

End ikke den kvælende sommervarme på 45 grader i ørkenlandet, ramadanen og opfordringer fra oppositionen om at boykotte valget kunne holde kuwaiterne væk. Tal fra ministeriets hjemmeside viser ifølge AFP, at valgdeltagelsen var 52,5 procent sammenlignet med kun 40 procent i december. Det skyldes blandt andet, at flere grupper, der boykottede valget i december, især beduinstammer og liberale grupper såsom National Democratic Alliance, valgte at deltage denne gang.

Oppositionspartier boykottede både dette og sidste valg i protest mod en ændret valglov fra sidste år, som landets forfatningsdomstol stadfæstede i juni, og som oppositionen mener giver den regerende Al-Sabah familie mulighed for at manipulere med valgresultatet og fastholde magten.

Det nye parlament indeholder hele 26 nye ansigter, hvilket ifølge AFP afspejler de kuwaitiske vælgeres håb om forandring.

Lørdagens valg er det sjette af slagsen i det olierige land i de seneste syv år.

Analytikere vurderer ifølge AFP, at valgresultatet højst sandsynligt ikke vil bringe politisk stabilitet til landet, der har været ramt af politisk uro siden midten af 2006.

BNB/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip