Shipcraft fik hjælp til at betale løsesum

Rederiet betalte ifølge direktøren lidt under fem millioner dollar, mens de resterende to millioner dollar skal være blevet betalt af en række forsikringsinteresser samt private donationer. Det oplyses dog ikke, hvem de øvrige bidragsydere er.

Af interviewet fremgår det også, at hovedaktionæren i Shipcraft, den svenske forretningsmand John Arne Larsson, i februar sidste år personligt var villig til at betale 28 millioner kroner - i omegnen af fem millioner dollar - hvis ikke rederiet havde mulighed for at dække omkostningerne i forbindelse med gidselsagen.

Shipcraft har de seneste to år været i tæt kontakt med de somaliske pirater adskillige gange. Af et internt dokument, som Berlingske Nyhedsbureau kom i besiddelse af torsdag, kan man læse, hvordan rederiet har afgivet 18 konkrete tilbud om løsesum til piraterne. Første bud lød på under en million dollar, mens det sidste bud, som piraterne accepterede, lød på omkring syv millioner dollar (39 millioner kroner).

Af dokumentet fremgår det, at piraternes højeste krav kom omkring 1. januar 2012 og lød på 36 millioner dollar, mens deres sidste krav lød på lidt over de cirka syv millioner dollar. Det var i omegnen af dette sidste krav, som Shipcraft endte med at betale med hjælp fra en række eksterne donationer.

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn samt de fire filippinske sømænd befinder sig nu et sted i Europa, hvor de er i medicinsk karantæne. Her vil de gennemgå grundige helbredsundersøgelser og blive tjekket for smitsomme sygdomme. Derudover tilbydes de samtaler med psykologer og danske gidseltagningseksperter. Det bekræfter Shipcraft i en pressemeddelelse.

Direktør Claus Bech fra Shipcraft snakkede torsdag med alle seks søfolk.

»Det var et meget følelsesladet øjeblik. Jeg snakkede med alle seks i går aftes. Jeg startede med at snakke med Eddy, derefter Søren og så de fire filippinske søfolk. Samlet snakkede jeg med dem i næsten tre kvarter, og alle samtalerne var positive og foregik i en god stemning«, siger Claus Bech i en pressemeddelelse.

Han oplyser til Berlingske Nyhedsbureau, at han regner med at mødes med de seks løsladte gidsler søndag eller mandag.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip