Sidste Greenpeace-aktivist forlader Rusland

Som den sidste ud af 26 udenlandske miljøaktivister fra Greenpeace har polske Tomasz Dziemianczuk forladt Rusland søndag. Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

Dermed er en flere måneder lang saga slut, hvor en 26-årig dansker var én blandt 30 aktivister, der blev anholdt under en protestaktion i Det Arktiske Hav af russiske sikkerhedsstyrker.

Her blev 30 Greenpeace-aktivister heriblandt 4 russiske anholdt, da de forsøgte at borde en russisk olieboreplatform.

I fredags landede den danske Greenpeace-aktivist Anne Mie Roer Jensen i Københavns Lufthavn efter at have været tilbageholdt i mere end tre måneder i Rusland.

En amnesti fra russisk side blev tidligere på ugen ført ud i livet, alle tiltaler blev frafaldet, og til sidst blev også det nødvendige udrejsevisum sikret.

I alt blev 30 aktivister, besætningsmedlemmer og freelance-fotografer taget til fange af bevæbnede russiske specialstyrker den 18. september under en aktion mod Gazprom-platformen Prirazlomnaya i Arktis.

Greenpeace-skibet Arctic Sunrise blev trukket til Murmansk, hvor de 30 blev fængslet og tiltalt for først pirateri siden for hooliganisme.

Efter 63 dages tilbageholdelse blev Anne Mie Roer Jensen 21. november løsladt mod kaution, men uden mulighed for at forlade Skt. Petersborg.

Det russiske parlament tildelte 18. december samtlige 30 amnesti, og efter en del papirarbejde har samtlige 26 udenlandske statsborgere, der er omfattet af amnestien, forladt Rusland.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip