Sidste slag om aben i statsløse-sag

I mere end et år har statsløse-kommissionen afhørt og genafhørt 43 vidner for at komme til bunds i, hvorfor det hedengangne Integrationsministerium i årevis behandlede landets statsløse i strid med internationale konventioner.

Mandag sættes der så punktum for afhøringerne, når blandt andre den tidligere departementschef i ministeriet Claes Nilas afhøres for tredje gang.

Nilas har tidligere forklaret, at Birthe Rønn Hornbech (V) - der i 2011 måtte trække sig som minister på grund af statsløse-sagen - afviste at orientere Folketinget, da man opdagede misforvaltningen af de statsløses rettigheder og ændrede sagsbehandlingen.

Et udsagn, der er blevet bakket op af en anden vidneforklaring fra daværende departementschef i Statsministeriet, og nuværende administrerende direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad.

Han har bedyret overfor kommissionen, at Nilas allerede i 2009 kom til ham og berettede om "knas" med at få Birthe Rønn Hornbech til at informere Folketinget.

Men Claes Nilas er også selv i skudlinjen i den spegede sag, der i sin essens handler om, at Danmark i årevis stillede for store - og konventionsstridige - krav til statsløse mennesker ved tildeling af statsborgerskab.

Embedsværket i Integrationsministeriet advarede nemlig i et notat tidligt i forløbet om, at myndighedernes behandling af de statsløse udgjorde "et juridisk problem" - en advarsel, der dog efterfølgende forsvandt fra notatet efter at have været over Nilas' bord.

Birthe Rønn Hornbech selv er blevet afhørt to gange. Og især ved den sidste afhøring var det en noget ophidset Rønn Hornbech, der sendte den ene kanonade efter den anden af sted mod sine forhenværende embedsfolk, kommissionens udspørger og pressen.

Og Claes Nilas sammenlignede hun sågar med en hund.

- Jeg synes, at jeg mistænkeliggøres i en grad, jeg ikke bryder mig om. Jeg er meget utilfreds med den måde, man spørger på (i kommissionen, red.). Jeg synes ikke, at jeg har den retssikkerhed, jeg har krav på, lød det blandt andet fra Rønn Hornbech.

Ud over Claes Nilas afhøres også tidligere ministersekretær Christian Lützen - også for tredje gang - samt kontorchef i Integrationsministeriets Familiesammenføringskontor, Niels Henrik Larsen.

/ritzau/

Dagens Gossip