Siemens dømt til at betale erstatning til syge medarbejdere

Vindmølleproducenten Siemens Wind Power er ved Retten i Aalborg blevet dømt til at betale knap en million kroner i erstatning til tre medarbejdere, der blev syge af arbejdet.

Dermed har retten givet de tre medarbejdere medhold i anklagen mod Siemens for at have brudt arbejdsmiljøreglerne.

De tre medarbejdere får henholdsvis 251.842 kroner, 509.554 kroner og 136.007 kroner i erstatning.

Retten anfører i dommens begrundelse, at arbejdet "ikke har været planlagt, tilrettelagt og udført sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt".

Medarbejderne har blandt andet været udsat for skadelige kemikalier som epoxy og isocyanater under arbejder med at støbe forme til vindmøllevinger.

Det har ført til sygdomme som astma, allergi og eksem.

Retten har nu anerkendt, at der er en sammenhæng mellem det arbejde, som medarbejderne har udført, og de sygdomme, de har pådraget sig.

Og retten fastslår samtidig, at det er arbejdsgiveren Siemens, som er ansvarlig for, at arbejdet ikke er foregået på en forsvarlig måde.

Advokat Christian Riewe, der har ført sagen for de tre medarbejdere, er tilfreds med dommen, som han kalder "meget grundig".

- Det, der har været temaet, er, om Siemens har gjort, hvad man med rette kunne forvente i forhold til arbejdsmiljøet, og der har retten klart sagt, at det har de ikke, siger advokaten.

Han understreger samtidig, at erstatningssummen på knap en million kroner senere kan blive forhøjet.

- De er ikke alle færdige med udredningsforløbet, både i lægeligt og kommunalt regi, og det, der er afsagt dom for nu, er foreløbige krav frem til bestemte datoer, siger Christian Riewe.

Siemens har oplyst, at 37 medarbejdere er blevet syge efter at have arbejdet med epoxy og isocyanater i perioden fra 2005 til 2015.

En del af dem vil formentlig læse dommen fra Retten i Aalborg med stor interesse, da den kan vise sig at bane vejen for flere erstatningssager.

- Dommen handler om arbejdsforholdene på en lille del af Siemens, hvor de tre har været beskæftiget. Så hvis nogen har haft samme arbejdsplads og udført samme arbejdsopgaver, så kunne der være noget at hente for dem, siger Christian Riewe.

- Men i hvilket omfang, dommen kan udbredes, kræver en meget grundig gennemlæsning af dommen og en sammenligning af arbejdsforholdene andre steder for at vurdere, siger han.

Siemens oplyser i en kommentar på virksomhedens hjemmeside, at man "nu vil gennemgå dommen i detaljer og vurdere, om den skal ankes".

Desuden skriver virksomheden, at den har iværksat et initiativ, som skal "sikre den højeste standard for arbejdsmiljø".

Derudover ønsker Siemens ikke at udtale sig om sagen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip