Sig snart farvel til NemID med papkort og koder: Sådan skal du - måske - logge på i fremtiden

Skrevet af admin

30/06/2016

Dagens topnyheder

Papkortet med alle dine NemID-koder kan måske ryge i skraldespanden i 2019. Det drømmer Lars Frelle-Petersen om.

Han er direktør i Digitaliseringssstyrelsen, der sammen med de danske banker skal udforme den næste udgave af NemID.

I dag fungerer NemID sådan, at alle har et fast kodeord. Det kodeord suppleres af en engangskode, der i dag findes på et papkort - det såkaldte nøglekort.

Det er nøglekortet, som Lars Frelle-Petersen håber at kunne erstatte med andre løsninger. Det kan blandt andet involvere moderne mobiltelefoners iris- og fingeraftryksskannere.

Også teknologi, der slet ikke er i brug i dag, skal kunne indgå i det nye NemID-system.

- Det vil kunne ske, at nøglekortet bliver afløst af fingeraftrykket. Det kan også være, at vi sender en sms-besked. Det kan også være, du kan bruge din iris, siger Lars Frelle-Petersen.

- Udviklingen kommer til at gå stærk. I fremtiden kommer der komme andre løsninger, som vi ikke kender i dag.

Han åbner også for, at fingeraftrykket kan blive det eneste, man skal afgive for at få adgang gennem NemID. I så fald skal sikkerheden omkring teknologien dog forbedres.

- Der er nogle usikkerheder ved fingeraftrykket. Så vi skal forsyne det med nogle flere trin inden 2019, hvor den næste generation skal træde i kraft, siger Lars Frelle-Petersen.

De teknologiforskrækkede kan dog ånde lettede op. Hvis man ønsker at beholde sit nøglekort, vil der ifølge Lars Frelle-Petersen blive mulighed for det.

- Vi ved, at mange ældre borgere er glade for og trygge ved nøglekortet. Så det kan være noget, vi stadig skal tilbyde til dem, der er har brug for det, siger han.

Bankerne og Digitaliseringsstyrelsen skal nu sammen udforme ordren til det nye system, som den kommende leverandør skal leve op til. Den nye udgave af NemID skal træde i kræft i 2019.

/ritzau/