Sigtelse: Drabsdømte dirigerede våbenhandel pr. telefon

Skrevet af admin

12/01/2016

Dagens topnyheder

Selv om tre unge mænd var fængslet, kunne de fra deres celler dirigere deres kammerater til at skaffe en pistol og en riffel.

Det hævder politiet i to af de sigtelser, som tirsdag er præsenteret mod 11 mænd og en dreng i Retten i Frederiksberg.

Politiet mener, at gruppen ville hævne drabene på tre unge mænd i en lejlighed på Frederiksberg. 11. november blev de skudt, mens de lå og sov, og politiet har betegnet forbrydelsen som en likvidering.

Men i tirsdagens grundlovsforhør er der ikke rejst sigtelse om, at de faktisk ville bruge skydevåben i en mulig hævnaktion.

De tre sidder inde, fordi de er dømt i sager om dødsvold og drab.

Den ene blev af Højesteret idømt fængsel i otte år for knivdrabet på Jon Patorra i Vanløse i 2012.

Den anden blev i samme sag dømt for farlig vold mod Patorra. Og den tredje er idømt fængsel i otte år for vold med døden til følge i forbindelse med et råt overfald på en pædagogstuderende i Tingbjerg i København.

Få dage efter det tredobbelte drab på Frederiksberg reagerede en af ofrenes bekendte, mener politiet. Fra sin celle fik han arrangeret, at en mand skulle hente en pistol på Odense Banegård.

Transportøren nåede dog ikke langt med det skarpladte våben 15. november. Han blev anholdt i intercitytoget, da det samme aften kom til Valby.

I et andet tilfælde arrangerede to strafafsonere i Statsfængslet i Møgelkær, at kammerater gik i aktion juleaften. Et sted på Frederiksberg hentede de en jagtriffel og gemte den hjemme hos den enes forældre, hævder politiet.

I grundlovsforhøret er der i øvrigt rejst sigtelse om yderligere en pistol, så gruppen altså sigtes for at ville bevæbne sig med tre våben som reaktion på likvideringen.

Flokken fylder godt op i det største retslokale i Retten på Frederiksberg tirsdag formiddag.

Nogle har hættetrøjer på, en enkelt får besked af en politimand om at tage sin kasket af, og flere end den kun 16-årige ser splejsede ud.

- Han nægter sig skyldig, og han ønsker ikke at udtale sig, siger en af forsvarerne, da deres holdning skal afklares.

Og det bliver gentaget 11 gange. Alles mund er altså lukket.

Hvad politiets efterforskning består af, er ikke klart. Men specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger, at han vil fremlægge telefonaflytninger og billeder fra videoovervågning.

Indholdet er dog hemmeligt. Retsmødet skal foregå bag lukkede døre, har dommeren bestemt.

Det tredje våben, en pistol, blev - ifølge sigtelsen - købt af en af de nu sigtede for 15.000 kroner.

Andre havde pistolen med under et indbrudsforsøg midt i december, og under flugten fra politiet blev det smidt ud af vinduet på den bil, de kørte væk i, hedder det i politiets sigtelse.

/ritzau/