Sikkerheden for børn i bil kan stadig forbedres

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker (HVU) har undersøgt 23 ulykker med børn i biler. Undersøgelsen har fokus på tilskadekomst for børnene i de konkrete ulykker. HVU peger på nogle punkter, hvor sikkerheden kan forbedres for børnene: Det drejer sig om øget brug af bagudvendt udstyr til de mindste børn samt hoved- og sidestøtte for større børn.

Bedre beskyttet: Bagudvendt eller med hoved- og sidestøtte

I konkrete ulykker med mindre børn under 4 år ville bagudvendt udstyr have reduceret skaderne. Der er også eksempler på lidt større børn, som kunne beskyttes bedre ved ulykkerne: En selepude kan med fordel være udstyret med ryglæn, som giver støtte til barnets hoved og krop ved en kollision.

Det gode arbejde med regler bør fortsætte

Kravene til børnenes sikkerhedsudstyr kan forbedres på udvalgte områder. Det gælder f.eks. kravene til bedre hoved- og sidestøtte, hvilket Trafikstyrelsen arbejder med. Der er i øvrigt ikke fundet eksempler på lovligt udstyr, som har svigtet i de konkrete ulykker ved korrekt brug.

- Den nye undersøgelse giver værdifuld viden om, hvordan man bedst muligt sikrer børn mod at komme til skade i trafikulykker. Den er et væsentligt bidrag til et emne, der ligger os alle på sinde. Jeg er sikker på, at alle voksne ønsker én ting – nemlig den størst mulige sikkerhed for deres børn, når de færdes i trafikken, siger transportminister Henrik Dam Kristensen.

 

Dagens Gossip