Sikkerhedsbrist gør det muligt at spore danske mobiler

Skrevet af admin

02/01/2015

Mest læste i dag

På kort tid og uden store vanskeligheder er det muligt at spore en mobiltelefons placering i Danmark, hvis man kender telefonens nummer.

Det viser flere test, som en førende ekspert på området har foretaget for Information.

En brist i sikkerheden hos mindst to teleudbydere i Danmark muliggør en sådan overvågning af borgere, som potentielt kan misbruges af såvel private firmaer som fremmede efterretningstjenester.

Således var det muligt for den tyske it-ekspert Karsten Nohl at lokalisere, hvor en mobiltelefon i København befandt sig med få hundrede meters præcision - udelukkende ud fra mobilens telefonnummer.

Det lod sig endda gøre, selv om it-eksperten udførte testen fra Tyskland.

Mobiltelefonen og telefonnummeret, som blev sporet, tilhører Information og benytter sig af teleselskabet TDC.

- TDC afslører altså ret præcist placeringen af den mobil, som bruger telefonnummeret, siger Karsten Nohl, som er forskningschef hos it-sikkerhedsfirmaet SRLabs, til Information.

Han vurderer, at størstedelen af mobilkunderne hos TDC vil kunne spores på samme måde.

Teleselskabet 3 i Danmark er også sårbar over for en lignende type sporing, men i mindre grad, skriver Information.

TDC erkender problemet og skriver til avisen:

- TDC arbejder på to konkrete løsninger. Vi ønsker dog ikke at gå i detaljer med disse i medierne.

Teleselskabet 3 oplyser, at det ikke "tidligere" har oplevet "misbrug" af signalsystemet SS7.

Sikkerhedshullet, som gør det muligt at spore mobiler i Danmark, er ét af flere problemer i det signalsystem, som mobilnetværk verden over bruger til at kommunikere med hinanden, og som teleudbydere i mange andre lande heller ikke har sikret sig imod.

En anden sikkerhedsbrist i det såkaldte SS7-system gør det ifølge Karsten Nohl muligt at aflytte mobiltelefonopkald, men det har it-eksperten ikke testet i Danmark.

Tidligere har avisen The Washington Post afsløret, at private efterretningsfirmaer har tilbudt regeringer verden over at spore personer ved hjælp af systemet.

/ritzau/