Sikkerhedschef: Giv gasarbejdere våben

Den tidligere sikkerhedschef i norske Statoil mener, at industriarbejdere med de rette evner skal bevæbnes for at beskytte vigtige virksomheder i Norge.

- Dette kan være en god løsning for landanlæggene inden for olie og gas, men også for andre strategisk vigtige industrianlæg, siger Bernard Duncan Lyng til avisen Bergens Tidende.

Den tidligere efterretningsofficer var i en årrække med til at lede og opbygge sikkerheds- og beredskabsorganisationen i Statoil. Han har også været medlem af arbejdsgivernes sikkerhedsråd.

- På store anlæg som Mongstad og Kollsnes kan du finde flere ansatte, som har aftjent værnepligt. De bør få tilbud om at lade sig hverve til hjemmeværnet mod en bonus og få oplæring der, mener Lyng, der taler om et såkaldt industrihjemmeværn.

- Så kunne de opbevare våben på anlægget, som er forsvarligt låst inde. Da har de mulighed for at mobilisere efter en bestemt plan, hvis der er mistanke om et terrorangreb, siger han.

Det er norsk politi, der har ansvar for at håndtere terrorangreb, mens forsvaret kan bistå, hvis der er behov for det.

Men Lyng mener, at politiets beredskab er for dårligt til at håndtere kriser af denne art.

- Forskellige politidistrikter tolker trusselsvurderingen forskelligt, og de har også problemer med at kommunikere og samarbejde, siger han og henviser til Anders Behring Breiviks terrorangreb den 22. juli 2011, der kostede 77 mennesker livet.

- Intet er mere effektivt og omkostningsbesparende end at have et beredskab baseret på hjemmeværnet, konstaterer Lyng.

Hans tidligere virksomhed Statoil var senest mål, da islamister i sidste måned angreb et gasanlæg i Algeriets ørken. Fem norske oliearbejdere blev dræbt.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip