Sikkerhedskilde: Egyptisk vold har taget 50 liv

I en udmelding fredag aften siger den egyptiske regering, at grunden til volden og drabene er, at man slår ned på et »ondsindet terrorplot« fra islamisterne.

Siden onsdag har volden kostet adskillige hundrede liv, og fredag er ifølge Det Muslimske Broderskab, som demonstrerer for at få frigivet den afsatte præsident Mohamed Morsi, og som tilhængerne ønsker tilbage på magten, udråbt som »Vredens Dag«.

Ud over volden i hovedstaden har flere også mistet livet i andre byer, hvor demonstrationer efter fredagsbønnen også er endt i sammenstød.

Ofrene tæller blandt andre fem i en by ved Suez-kanalen og otte i Middelhavsbyen Damietta, skriver Reuters.

Demonstrationerne i Cairo begyndte ved op mod 20 moskeer, hvorfra Det Muslimske Broderskab har opfordret dets tilhængere til at bevæge sig mod Ramses-pladsen i det østlige Cairo ved 6. Oktober-broen.

Her meldes der midt på eftermiddagen om skyderi og skyer af tåregas, og situationen er så farlig, at BBC har meddelt, at mediet trækker sig fra området, fordi projektiler blandt andet slår ind i bygninger ved pladsen.

En politistation i udkanten af pladsen blev ifølge Reuters angrebet med benzinbomber, og en politibetjent meldes dræbt ved en vejspærring. Ifølge BBC bygger demonstranter barrikader af jerngitre, som de river ned fra bygninger ved Ramses-pladsen, mens myndighederne har afspærret området.

Forud for demonstrationerne havde egyptiske militærstyrker taget opstilling ved offentlige bygninger og andre strategiske mål for at hindre demonstranter i at sætte dem i brand, ligesom det skete med regeringsbygninger under torsdagens uroligheder.

Der har været meldinger om uro i middelhavsbyen Alexandria og i byen Tanta nord for hovedstaden. I Tanta bliver demonstranterne ifølge Al Jazeera mødt af haglgeværer og tåregas, fordi sikkerhedsstyrkerne forsøger at forhindre mængden i at nå frem til en regeringsbygning.

Hæren og politiet har tidligere fredag meddelt på det statslige TV, at der vil blive slået hårdt ned på alle og skudt med skarpt mod de, der bryder loven.

Egypten er stadig i undtagelsestilstand, og der er udgangsforbud aften og nat.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip