Sikkerhedsrådet vil ikke kræve undersøgelse af formodet nervegasangreb

»Der er stærk bekymring blandt rådsmedlemmer om påstandene, og en generel følelse af, at det er nødvendigt med klarhed om, hvad der skete, og situationen må følges nøje,« siger den argentinske FN-ambassadør Maria Cristina Perceval, der i denne måned er præsident for FNs Sikkerhedsråd, efter hastemødet, der fandt sted bag lukkede døre.

Hun tilføjede ifølge nyhedsbureauet AFP, at rådet vil byde en beslutning fra FNs generalsekretær Ban ki-Moon om »at sikre en grundig, uafhængig undersøgelse« velkommen.

Rapporter fra den syriske opposition om op mod 1.300 dræbte i nervegasangrebet onsdag fik landene i FNs Sikkerhedsråd til akut at træde sammen og drøfte brugen af kemiske våben i borgerkrigen.

Storbritannien, USA, Tyrkiet og Frankrig er blandt de cirka 35 lande, der har opfordret til en undersøgelse fra FNs repræsentanter, der er i Syrien for at besøge tre steder, hvor der angiveligt er brugt kemiske våben ved tidligere angreb. FNs besøg i landet er aftalt med Syriens styre.

Diplomater fra FN oplyser ifølge Reuters efter hastemødet, at Rusland og Kina har modsat sig et krav om en FN-undersøgelse.

Det er endnu ikke blevet bevist, at de syriske sikkerhedsstyrker, der står bag præsident Bashar al-Assad i det borgerkrigshærgede land, bruger kemiske våben, men den syriske opposition fortæller, at regeringstropperne brugte nervegas mod oprørerne onsdag. Det syriske militær afviser, at det skulle have fundet sted.

Lederen af FNs kemiske våbeninspektører, svenskeren Åke Sellstrom, der er i Syrien i øjeblikket, forsikrede onsdag, at han er i dialog med den syriske regering om det formodede angreb og følger situationen tæt.

Ifølge Reuters viser videobilleder fra området, hvor det påståede angreb skal have fundet sted, mennesker med fråde om munden, der bliver kvalt, mens der blandt de døde på billederne ikke er tegn på fysiske skader.

Dagens Gossip