SIND: Bedre psykiatri koster flere penge

Sådan lyder kommentaren fra landsforeningen SIND, som organiserer sindslidende og deres pårørende, til regeringens psykiatriudvalg, der fredag formiddag fremlagde dets anbefalinger til en bedre psykiatri frem mod 2020.

»Ambitionsniveauet er godt, men man kan ikke realisere målene, uden at det koster noget. Det springende punkt er, om der vil blive tilført de ressourcer, der skal til,« siger formand for SIND, Knud Kristensen.

Psykiatriudvalget lægger op til en tidligere og en mere sammenhængende indsats over for psykisk syge.

»Overordnet set er det helt rigtigt, at vi skal have en tidligere indsats. I dag får man først hjælp, når man er alvorligt syg. Hvis man greb ind tidligere, kunne man måske klare sig med mindre hjælp,« siger Knud Kristensen, der selv har siddet i regeringens psykiatriudvalg.

Han mener, at nogle af anbefalingerne kan realiseres, uden at det koster ekstra penge, eksempelvis det bedre samarbejde mellem kommuner og regioner om behandling af psykisk syge, som udvalget anbefaler.

»Men hvis vi for alvor skal reducere brugen af tvang, så koster det i form af bedre normering, bedre fysiske rammer og mere uddannelse til personalet,« siger Knud Kristensen.

SIND og landsforeningen Bedre Psykiatri ser gerne, at der afsættes 300 millioner kroner om året frem mod 2020 til en styrkelse af psykiatrien.

»Så ville psykiatrien i 2020 have indhentet efterslæbet på 1,8 milliarder kroner i forhold til fysiske sygdomme, som Folketinget hidtil har prioriteret højere,« siger Knud Kristensen.

Selv om rapporten fra psykiatriudvalget fastslår, at en bedre psykiatri koster flere penge, er Knud Kristensen bekymret, om der følger penge med.

»Hvis det kun er satspuljemidlerne, der kommer i spil, så er det jo varm luft. Vi er jo ikke herre over Folketinget, men det vil klinge hult, når man før valget sagde, at der skulle være ligestilling mellem fysiske og psykiske sygdomme, og man så bagefter siger, at det kan man ikke finde penge til. Så falder troværdigheden,« siger Knud Kristensen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip