Siv Jensen har gjort Fremskrittspartiet mere moderat

Skrevet af admin

16/10/2013

Dagens topnyheder

Onsdag blev Fremskrittspartiet for første gang en del af en norsk regering. For at det blev muligt, har partilederen Siv Jensen kæmpet en lang og brav kamp for at trække partiet i en moderat retning.

Partiet har både i norsk og international presse haft det renommé, at det er et yderligt nationalt højrefløjsparti. Partiet har blandt andet haft den terrordømte Anders Behring Breivik som medlem, hvilket har fået partiet til at fremstå ekstremt.

- Siv Jensen er en karismatisk og politisk leder, der har kæmpet for at trække partiet i en mere moderat retning, efter hun i 2006 overtog formandsposten fra kontroversielle Carl Ivar Hagen, siger ekspert i norsk politik Kristoffer Flakstad til Ritzau og fortsætter:

- Hun arrangerede straks en pressekonference efter valget, hvor man prøvede at brandslukke de værste rygter om, at partiet skulle være et meget højrenationalt parti. Det lykkedes delvist for hende.

Han vurderer, at Fremskrittspartiet vil ligge et sted mellem Venstre og Dansk Folkeparti på den politiske akse i Danmark.

I sit nye hverv som finansminister møder Siv Jensen allerede de første uoverensstemmelser i regeringssamarbejdet.

- Hendes store udfordring bliver at lave en finanspolitik, der ikke kun er for Fremskrittspartiet, men en finanspolitik for hele Norge. Partiet vil bruge flere af de norske oliemilliarder, og det, synes mange nordmænd, er en god idé.

- Men hun kan ikke få lov til det, fordi der ikke er opbakning til det fra Høyre. Set i det lys er det en meget stækket finansminister, siger Kristoffer Flakstad.

Han vurderer dog, at Fremskrittspartiet stadig kan få stor indflydelse i mindretalsregeringen.

- Partiet har indset, at de er lillebror, og at de har haft et dårligt valg med tilbagegang. Det er svært at spå om, hvad der kommer til at ske, men der kan ske det samme, som der gjorde med SF herhjemme.

- De måtte sluge nogle store kameler og slække på deres politik. Men Fremskrittspartiet har den fordel, at deres vælgere ikke kan skifte til et mere yderligt parti, mens SF's vælgere kunne gå til Enhedslisten.

/ritzau/