Sjællandske læger stemmer om ydernummeret

Det forventer Niels Ulrich Holm, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Sjælland.

»Jeg forventer, at alle mine medlemmer, i hvert fald en meget høj procentdel som i København, giver bestyrelsen mandat til, at de får deponeret deres ydernummer ved bestyrelsen, så det kan være en del af et forhandlingsklima fremadrettet for at finde en løsning for almen praksis,« siger Niels Ulrich Holm.

Ved en afstemning mandag aften stemte 90,6 procent af hovedstadens praktiserende læger ja til at aflevere deres ydernummer, som blandt andet sikrer danskerne gratis lægehjælp. Blot 2,1 procent af lægerne stemte nej, mens 7,3 procent ikke har taget stilling.

Ydernummeret er lægernes licens til at drive praksis, og stemmer de sjællandske læger som ventet ja, rykker man et skridt nærmere en situation, hvor danskerne skal betale for at gå til lægen.

Tirsdagens stormøde er et af flere, der i disse dage afholdes landet over. PLO vil træffe den endelige afgørelse på et stormøde 8. juni.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), håber, at lægerne vil komme på andre tanker inden den endelige afgørelse.

»Der er ikke noget underligt i, at en organisation (Praktiserende Lægers Organisation, PLO, red.) forsøger at få medlemmerne til at fremstå enige og dermed lægger et maksimalt pres. Det er en del af den demokratiske proces. Situationen kan se helt anderledes ud til efteråret,« siger Bent Hansen.

Regionerne opsagde 3. maj overenskomsten med de praktiserende læger, og samme dag bebudede regeringen et indgreb i konflikten. Regeringen spillede ud med en forlængelse af den nuværende overenskomst i et år frem til september 2014, og samtidig har regeringen lagt et lovforslag frem, der fastsætter nye rammer omkring lægernes fremtidige virke.

Lægerne har reageret skarpt mod forslaget, som de mener indfører en uhørt regulering af lægernes virke. Lovforslaget er nu i høring frem til 24. maj.

Dagens Gossip