Sjuskede behandlingssteder skal tjekkes oftere

Skrevet af admin

11/02/2016

Mest læste i dag

Behandlingssteder, hvor patientsikkerheden kan være i fare, skal udsættes for flere tilsyn, mens der skrues ned for de faste, tilbagevendende tilsyn på eksempelvis private sygehuse, kosmetiske behandlingssteder og plejehjem.

Sådan lyder det i en ny aftale som sundhedsminister Sophie Løhde (V) har forhandlet på plads med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, SF og Det Konservative Folkeparti.

- Med omlægningen af tilsynet kan Styrelsen for Patientsikkerhed fremover i højere grad bruge ressourcerne dér, hvor man erfaringsmæssigt ved, at der er størst risiko for patienterne.

- På den måde styrker vi patientsikkerheden, og det har selvfølgelig været helt afgørende for, at vi har kunnet indgå en bred politisk aftale på det her område, lyder det fra Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

En stor del af Styrelsen for Patientsikkerheds ressourcer er i dag bundet op på lovbundne, frekvensbaserede tilsyn med få behandlingssteder i sundhedsvæsenet.

Styrelsen anslår selv, at de lovbundne tilsynsopgaver, der eksempelvis betyder, at alle plejehjem som udgangspunkt skal have et tilsynsbesøg en gang årligt, mens kosmetiske behandlingssteder skal besøges med højest tre års mellemrum, lægger beslag på 80-90 procent af de ressourcer, der er sat af til føre tilsyn med behandlingssteder.

- Vi kan få langt mere ud af ressourcerne ved at koncentrere kræfterne om de behandlingssteder, hvor der sjuskes med patientsikkerheden, frem for at bruge ressourcer på tilsynsbesøg hos de mange behandlingssteder, som sagtens kan finde ud af føre patientjournaler, håndtere medicin på den rigtige måde.

- Og derfor vil vi nu begynde at føre tilsyn på baggrund af risikovurderinger, siger sundhedsministeren.

Ifølge den politiske aftale skal der foretages en evaluering af det risikobaserede tilsyn tre år efter, at omlægningen er indfaset.

Sundhedsministeren vil fremlægge et lovforslag om et mere risikobaseret tilsyn som en del af en samlet lovpakke, der skal styrke tilsynet med sundhedspersoner og sundhedsvæsnet.

Lovpakken forventes at blive fremsat i Folketinget i april, og omlæggelsen til et risikobaserede tilsyn vil træde i kraft 1. januar 2017.

/ritzau/