Skår i glæden: Alt for mange stemte blankt

Skrevet af Lotte Sørensen

20/11/2013

Dagens topnyheder

De mange kampagner, der skulle lokke danskerne til valgurnerne, bar i den grad frugt ved gårsdagens kommunal- og regionsrådsvalg. Men mange flere end normalt stemte blankt. Og det er et problem, siger kommunalforsker Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Man vil godt vise, at man bruger sin demokratiske ret, men enten er der ikke en vare på hylden, som man synes om, eller også føler man sig simpelthen ikke klædt på. Man ved for lidt om kommuner og regioner, siger han til Dagens.dk.

Læs også: Første DF-borgmester på plads i København

Normalt er valgdeltagelsen meget højere ved folketingsvalg end ved kommunalvalg.

- Men valgdeltagelsen burde mindst være på niveau med folketingsvalgene, for det er langt vigtigere for den enkelte dansker, hvad der foregår i byrådssalen, end hvad der foregår på Christiansborg, siger Roger Buch.

Læs også: Her er tre af onsdagens store valgdramaer

I København var 1,07 procent af stemmerne i 2009 blanke. Men i går var det hele 1,99 af stemmerne. Og sådan fortsætter det i resten af Danmarks største kommuner: I Aarhus stemte 1,57 procent blankt mod 0,11 i 2009, i Odense var det 2,05 procent af stemmerne mod 1,09 i 2009. I Aalborg var også 2,05 procent af stemmerne blanke mod kun 1,24 i 2009, og i Esbjerg stemte 1,84 procent blankt - i 2009 var der kun 1,00 procent blanke stemmer i kommunen.

- Det er noget politikerne skal forholde sig til efter valget, siger Roger Buch.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med