Skak: Nordmand fra en anden planet er VM-favorit

Skrevet af admin

09/11/2013

Dagens topnyheder

Den regerende verdensmester i skak, indiske Viswanathan Anand, får kamp til stregen, når han på hjemmebane møder det 22-årige norske stortalent Magnus Carlsen.

Det vurderer presseansvarlig hos Dansk Skak Union Thomas Vestergård.

Med sine 43 år har Anand erfaringen til sin fordel. Men erfaringen kan komme på lidt af en prøve, da den unge nordmand har et talent ud over det sædvanlige.

- Næsten fra Carlsen blev født, har man vidst, at her var der et helt specielt talent. Han kunne endda have spillet om VM-pladsen for år tilbage, men der var nogle tekniske deltaljer og vilkår, som ikke var i orden, siger Thomas Vestergård.

I øjeblikket ligger Carlsen nummer ét på verdensranglisten for skakspillere, mens Anand indtager en ottende plads. Og det er ikke kun den officielle rangering, der fremhæver nordmanden som verdens bedste.

- Den tidligere verdensmester Vladimir Kramnik har udtalt, at han på Jorden mener, at han er den bedste skakspiller, men at Carlsen simpelthen er fra en anden planet, siger Thomas Vestergård.

Inden opgøret mellem de to giganter er Carlsen udråbt som favorit. Thomas Vestergård understreger dog, at der er tale om to næsten komplette spillere.

- Grunden til, at Carlsen er favorit, har noget med alderen at gøre. Han er ung og må formodes at have den bedste koncentration af de to spillere, siger Thomas Vestergård.

Omvendt mangler nordmanden ifølge Thomas Vestergård erfaringen, som Anand til gengæld har. Inderen har således spillet VM-match fire gange før, og så har han fordelen af at have hjemmebane.

- Anand ved også, at taber han den her match, så er det altså hans sidste kamp om verdensmesterskabet. Der er ingen tvivl om, at han er hundrede procent forberedt, og det kan selvfølgelig skærpe ham noget, siger Thomas Vestergård.

Præmieværdien for skakopgøret ligger på omkring 12,5 millioner kroner, hvor vinderen får 60 procent af gevinsten, mens taberen tager resten med hjem.

Lørdag endte det første ud af de maksimalt 12 opgør i et remis, hvorfor de to spillere har et halvt point hver især. Søndag mødes spillerne igen.

/ritzau/