Skandale-ombrust Eurovision skydes i gang

Skrevet af admin

09/05/2016

Dagens topnyheder

Skandalerne har allerede stået i kø ved Eurovision, der den næste uges tid finder sted i den svenske hovedstad.

Først var der Rumænien, der blev smidt ud af konkurrencen, fordi landet ikke har betalt sin bid af regningen for at være med de seneste år.

Så var der den norske deltager Agnete Johnsens psykiske nedbrud, der betyder, at sangerinden er gået i flyverskjul, før hun - efter planen - går på scenen i semifinalen torsdag aften.

Værtslandet Sverige er desuden kommet gevaldigt i vælten efter en beslutning om, at der ikke må bruges konfetti på scenen, ligesom at et kontroversielt flagforbud, der blandt andet gjorde det walisiske og samiske flag ulovlige ved showet, måtte droppes.

Og i den svenske fagjury er et medlem blevet diskvalificeret, fordi hun udtalte sig om sangene på tv.

I konkurrencen, hvor der tages kraftigt afstand fra alt, der kan tolkes politisk, har der i år sneget sig to sange med, der har skabt røre, men er blevet godkendt.

Ukraine stiller således op med sangen "1944", der handler om Krim-tatarernes deportation til Centralasien - noget, der stadig er et betændt sår og skaber splid mellem Ukraine og nabolandet Rusland.

Det bosnisk-hercegovinske bidrag, "Ljubav Je" - der på dansk betyder "Kærlighed er" - har også givet anledning til løftede øjenbryn og spekulation om politiske budskaber, efter det er kommet frem, at deltagerne vil have et pigtrådshegn med på scenen.

Men da Eurovision-deltagerne søndag aften skridtede ned ad den røde løber foran det svenske kongeslot, der er nabo til en del af festlighederne ugen igennem, var der kun store smil.

Lighthouse X, der repræsenterer Danmark i, prøver at lade være med at koncentrere sig for meget om de skandaler og problemer, der tager plads i medierne.

- Det fylder meget lidt for os. Vi er usandsynligt dårligt oplyste om det, for vi prøver at gå lidt udenom det, siger Søren Bregendal, der sammen med Martin Skriver og Johannes Nymark danner gruppen.

- Det forstyrrer vores fokus på det, der er væsentligt for os, som er vores budskab. Det er det, vi gerne vil have ud, siger gruppen, der med sangen "Soldiers of Love" prøver at sprede budskabet om næstekærlighed.

Søndag aften spankulerede de ned ad løberen i langsomt tempo og gav sig god tid til de mange fremmødte fans.

Men noget tyder også på, at de tre danske drenge i gruppen får brug for opbakning. Kun for ganske nylig overgav bookmakerne sig og placerede Danmark i rækken af lande, de mener, vil kvalificere sig til finalen, der finder sted lørdag den 14. maj.

Mens festen for alvor er skudt i gang i det svenske, går der endnu et par dage, før Danmark skal bevise sit værd. Tirsdag løber den første semifinale af stablen, men ikke før torsdag er det Danmarks tur til at gå på scenen i forsøget på at sikre en finaleplads.

/ritzau/