Skandale: PET betalte luksusmiddage med »særlige midler«

Når regningen efterfølgende er landet på PETs bord, har man betalt med penge fra »de særlige midler«, der ellers er øremærket PETs hemmelige operative operationer til beskyttelse af Rigets sikkerhed. PET erkender selv fremgangsmåden i et svar til Justitsministeriet.

Ekstra Bladets aktindsigt hos PET viser blandt andet, at ti PET-chefer var på restaurant Umami 26. juni 2012, hvor de spiste en tre retters middag med cocktails både før og efter maden. Årsagen til festlighederne var en chef, der stoppede i tjenesten, og middagen løb op i 9.790 kroner for de ti personer.

PETs praksis møder kritik.

»PET skal følge de offentlige bevillingsprincipper. Når Folketinget vedtager en finanslov og giver nogle principper for, hvad pengene skal bruges til, så skal de også bruges til det. PET må ikke bare bruge pengene efter for godt befindende,« siger Bent Greve, professor ved RUC og ekspert i offentlig forvaltning, til Ekstra Bladet.

PET har nu ændret praksis, skriver tjenesten ifølge Ekstra Bladet i et svar til Justitsministeriet:

»Udgifter til chefers afskedsmiddage, receptioner mv. ikke længere dækkes af »de særlige midler«,« hedder det i brevet.

Det er ifølge Ekstra Bladet uvist, hvor mange af de særlige midler, der er brugt på restaurantbesøg, men avisen erfarer fra kilder med viden om arrangementerne, at cheferne angiveligt ikke har været et sjældent syn på restaurant Umami.

Dagens Gossip