Skandalesag fik Christian Friis Bach frem i rampelyset

Skrevet af admin

21/11/2013

Mest læste i dag

Christian Friis Bach (R) tog selv beslutningen om at gå af som udviklingsminister på grund af skandalen omkring klimaorganisationen GGGI. Det kunne hans partileder, indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager, ikke tale ham fra.

Han vil fortsat være medlem i Det Radikale Venstres folketingsgruppe. Det er endnu ikke besluttet, hvilken rolle den nu forhenværende minister får i gruppen.

Den 47-årige Christian Friis Bach har bestridt posten som udviklingsminister siden 2011, og han var med sin viden og erfaring fra udviklingsverdenen skræddersyet til jobbet.

Han har måske ikke været regeringens mest kendte minister. Men af sine kolleger og samarbejdspartnere beskrives han som troværdig, ordentlig og med klare politiske mål for sit arbejde.

Trods flere forsøg på at blive valgt ind i Folketinget var Friis Bach kun netop blevet valgt ind for første gang, da han blev udnævnt til minister i Helle Thorning-Schmidts (S) regering.

Og den uerfarne folketingspolitiker kunne trække på et mangeårigt engagement inden for klima og miljø og på sit virke i flere humanitære organisationer.

I 1997 blev Christian Friis Bach udpeget som den yngste formand for Mellemfolkeligt Samvirke, og fra 2005 til 2010 var han international chef i Folkekirkens Nødhjælp og deltog i den egenskab i klimatopmødet COP15 i København.

Han er uddannet agronom og supplerede senere sit cv med en ph.d. i international økonomi. Og så har han efter en ungdomsflirt med VU været medlem af De Radikale i snart 30 år.

På dagen for sin udnævnelse vakte han opsigt ved at ankomme i en Ellert for at møde dronningen på Amalienborg. Men ellers har der været forholdsvist stille om ministeren. Altså indtil GGGI-sagen.

Tidligere på året viste en måling fra Gallup fra Berlingske, at Friis Bach var den mindst kendte af regeringens 23 ministre. Kun hver fjerde dansker var i stand til at sætte parti på Christian Friis Bach.

Alligevel har han været i stand til at samle et bredt flertal bag ny lovgivning og strategi for de danske bistandsmidler.

- Det endte med opbakning helt fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti, som bestemt ikke var enige om retningen til at begynde med, sagde han i oktober i et interview med Jyllands-Posten.

I forbindelse med GGGI-sagen har der dog været en del mere fokus på ministeren, der har fortalt, at han ikke orienterede Folketinget om forholdene i GGGI, fordi han ikke mente, at der var tale om korruption.

Privat er Friis Bach far til tre og driver sammen med hustruen Karin Friis Bach et fritidslandbrug i Ganløse. Og nu får han og de tre børn endelig tid til at lave den gummibil, de har talt om så længe.

/ritzau/